Austria. Îngrijitoarele românce, obligate sau nu să se vaccineze anti-COVID-19? Ministrul Muncii, precizări importante

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Austria. Îngrijitoarele românce, obligate sau nu să se vaccineze anti-COVID-19: Ministrul Muncii, precizări importante
Austria. Îngrijitoarele românce, obligate sau nu să se vaccineze anti-COVID-19: Ministrul Muncii, precizări importante

Potrivit ministrului Muncii din Austria, Martin Kocher, vaccinarea obligatorie 3 G (n.r. - vaccinat, trecut prin boală și recuperat respectiv testat) sau 2,5 G (n.r. - vaccinat, recuperat, testat doar cu test PCR) ar putea fi prelungită după luna februarie 2022. 

În funcție de apariția infecției, obligația 3G sau 2,5G ar putea fi prelungită dincolo de luna februarie 2022 de către ministrul Sănătății prin ordonanță în cadrul Legii măsurilor Covid-19. În acest caz, nu se modifică nimic în reglementările existente la locul de muncă, inclusiv în obligația de a furniza dovezi și de a se efectua verificări aleatorii.

Doar autoritățile au însă dreptul să controleze vaccinarea generală obligatorie.

„Când vine vorba despre vaccinarea generală obligatorie, angajatorul este exclus din schemă”, confirmă Philipp Brokes, expert al Camerei de muncă, AK.

 

Navetiștii transfrontalieri și îngrijitorii nu sunt afectați de noile măsuri

 

Potrivit autorităților, navetiștii transfrontalieri și îngrijitorii, care lucrează 24 de ore din 24, nu sunt afectați de noile măsuri. 

Potrivit proiectului care va legifera vaccinarea obligatorie, aceasta se va aplica doar persoanelor cu domiciliul permanent în Austria.

„Străinii care au un permis de ședere sau un loc de reședință au nevoie de vaccinare”, arată kurier.at.

 

Lockdown-ul se încheie parțial în Austria

 

Amintim că lockdown-ul instituit în Austria, în urmă cu trei săptămâni, pentru a lupta împotriva epidemiei de COVID-19 va lua sfârşit luni, aşa cum a fost prevăzut iniţial, mai puţin pentru persoanele nevaccinate.

Măsura a fost anunțată, marţi, de guvernul de la Viena, pe fondul oboselii populaţiei, transmite AFP.

„Avem o tendinţă pozitivă” de scădere a infectărilor şi „am convenit să punem capăt lockdown-ului”, a declarat noul cancelar, conservatorul Karl Nehammer.

„(Criza) coronavirusului îi apasă pe oameni. Iar pentru mulţi, limita rezonabilului a fost depăşită”, a afirmat el luni, cu ocazia ceremoniei de învestire în funcţie, promiţând să pună capăt „divizărilor” din societate.

„Vom fi cât se poate de prudenţi”, a dat asigurări Nehammer, în contextul în care spitalele rămân sub presiune.

În spitale se mai află însă peste 3.000 de pacienţi infectaţi cu coronavirus, dintre care 670 la terapie intensivă, cel mai mare număr înregistrat în acest an.

Confruntată cu riscul umplerii spitalelor şi cu o rată de vaccinare ajunsă la doar 66%, Austria a decis să restrângă din nou libertăţile începând cu 22 noiembrie. În acest timp, locuitorii, chiar şi cei vaccinaţi, nu au, teoretic, permisiunea de a-şi părăsi locuinţele decât pentru a merge la muncă, la medic, la cumpărături esenţiale sau pentru a face sport în aer liber.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel