Austria, după ce s-a opus aderării Ucrainei la UE: "Trebuie să regândim procesul"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
UE sancționează Iranul în domeniul drepturilor omului și avertizează că va impune mai multe sancțiuni din cauza Ucrainei
UE sancționează Iranul în domeniul drepturilor omului și avertizează că va impune mai multe sancțiuni din cauza Ucrainei

Războiul din Ucraina trebuie să determine o regândire a procesului de aderare la UE, a afirmat ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, transmite marţi dpa. Trebuie reamintit și faptul că același ministru de externe s-a opus aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. 

Şeful diplomaţiei austriece a declarat pentru Financial Times că blocul ar trebui să ia în considerare ca unor state cum sunt Ucraina şi Moldova să li se acorde rapid accesul la "părţi ale pieţei comune" şi anumite instituţii ale UE, ca proces de tranziţie către statutul de membru deplin.

Aceasta ar include şi participarea la organisme de luare a deciziilor formale, potrivit lui Schallenberg.

El a cerut Bruxellesului să nu "se piardă" în cifre, legi şi detalii când vine vorba de aderarea de noi state şi în schimb să recunoască că admiterea de noi membri este necesară pentru a combate influenţa rusă.

"Extinderea (UE) nu este o abordare juridică, birocratică, este un instrument geostrategic", a spus ministrul de externe austriac în interviul publicat marţi.

Ţări precum Albania, Macedonia de Nord şi Moldova trebuie tratate pe picior de egalitate cu Ucraina când vine vorba de aspiraţiile de aderare. "Trebuie să le ancorăm (pe toate) în Europa şi în Occident", a subliniat el.

Aderarea la UE, un proces complicat



Aderarea la UE este un proces îndelungat şi marcat de aspecte politice în care ţările trebuie să se alinieze regulilor şi valorilor Uniunii, statele membre ale UE având ultimul cuvânt în privinţa cererilor de aderare, notează dpa.

Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia sunt candidate oficiale la aderarea la UE . Cu toate acestea, negocierile de aderare au stagnat sau se prelungesc de ani de zile.

Moldova, la fel ca Georgia, a solicitat aderarea la UE după ce Rusia a invadat Ucraina. Amândouă au primit chestionarele privind cererea de aderare, primul pas spre admiterea lor în blocul comunitar, luna trecută.

Ucraina a solicitat, la rândul ei, aderarea la UE, iar preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a predat personal la Kiev chestionarul de aderare în cursul vizitei sale în Ucraina de la începutul lunii aprilie, mai aminteşte dpa, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel