Austria: Alocațiile copiilor români, în pericol. Reacția Olguței Vasilescu

După ce diaspora a semnalat în repetate rânduri problema reducerii alocației copiilor românilor care lucrează în Austria, Ministrul Muncii s-a trezit într-un final si a discutat situația cu Marianne Tyssen, comisarul european pentru Afaceri Sociale.

După ce diaspora a semnalat în repetate rânduri problema alocațiilor copiilor românilor care lucrează în Austria, Ministrul Muncii se mișcă timid spre rezolvarea acestei situații.

Posibila modificare a modalităţii de indexarea a alocaţiilor copiilor imigranţilor din Austria, implicit cei români, a fost unul din subiectele de discuţie dintre ministrul Lia Olguţa Vasilescu şi comisarul european pentru Afaceri Sociale, Marianne Tyssen.

În cadrul întrevederii, "cei doi oficiali şi-au exprimat îngrijorările în legătură cu o situaţie semnalată atât de cetăţeni ai unor state europene, cât şi de organizaţii neguvernamentale, vizavi de o posibilă încălcare a drepturilor copilului în Austria, ca urmare a intenţiei Parlamentului naţional de a indexa alocaţiile copiilor cetăţenilor rezidenţi, din alte state europene, care îşi desfăşoară activitatea pe teritorul statului austriac", se arată într-un comunicat de presă al ministerului Muncii.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, a avut, marți, la Bruxelles, o întâlnire bilaterală cu Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Competențe și Mobilitate, căreia i-a prezentat prioritățile României din timpul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Comisarul Marianne Thyssen a asigurat partea română de întreaga sa disponibilitate în a susține România, pe perioada exercitării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, pentru a finaliza, dar și promova, politicile din domeniul muncii și protecției sociale.

Totodată, Comisarul Thyssen a reiterat poziţia negativă a executivului european faţă de promovarea mecanismului indexării alocaţiilor pentru copiii lucrătorilor mobili UE.

"În acest sens, Marianne Thyssen a reafirmat şi importanţa promovării principiului la contribuţii egale prestaţii egale (în contextul revizuirii Regulamentelor 883/2004 şi 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate socială) alături de principiul remuneraţiei egale pentru aceeaşi activitate desfăşurată în acelaşi loc (în contextul revizuirii Directivei detaşarea lucrătorilor)", arată sursa citată.

Reamintim că, la începutul anului, cancelarul austriac Sebastian Kurz a decis că Guvernul trebuie să reducă beneficiile copiilor rezidenţilor austrieci care trăiesc într-o ţară în care nivelul de trai este mai scăzut. "Sistemul nu este construit corect, pentru doi copii care nu trăiesc în Austria, ci în România, aproape 300 de euro sunt transferaţi lunar în România. Este aproape cât salariul mediu de acolo", a declarat atunci Kurz.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy