Australia. Mărturiile românilor prinși în infern: „Totul arde şi este învăluit în fum” (VIDEO)

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

„Ne-au împărţit măşti. Este îngrozitor. Totul arde şi este învăluit în fum”⁣. Sunt mărturiile dramatice ale românilor prinşi în iadul de foc din Australia.

Unii stau acolo de ani de zile, alţii au ajuns doar pentru câteva zile de sărbători, însă nu au linişte.

Focul a înghiţit suprafeţe întinse din partea de sud-est, iar autorităţile au evacuat oraşe întregi de pe coastă, inclusiv o zonă turistică foarte populară. Înfiorător este ca mii de oameni sunt în acest moment înconjuraţi de flăcări.

Pentru sute de mii de australieni, dar şi turişti aflaţi în aceste zile pe coasta de sud-est, trecerea în noul an a părut Apocalipsa.

Din cauza incendiilor de vegetaţie scăpate de sub control, cerul a prins o culoare roşiatică, iar aerul este încărcat de fum. Mai multe localităţi au fost evacuate şi, ca la un semn, maşinile au cotropit şoselele. Oamenii au profitat de o scurtă perioadă de acalmie ca să-şi facă rezerve de combustibil şi de alimente.

 

Un român stabilit în Sydney: „Este îngrozitor”

 

Afectaţi sunt însă şi cei aflaţi în zone ceva mai sigure. Potrivit lui Răzvan, un român stabilit de câţiva ani în Sydney, un semicerc de foc a acoperit vestul oraşului. În tot acest timp cei din est suferă din cauza fumului gros venit şi de la 100 de km depărtare. Oraşul este învăluit de o pâclă groasă, iar plajele sunt acoperite de cenuşă.

„Ne-au împărţit autorităţile măşti pentru acest fum, nu avem voie să udăm grădinile sau să spălăm maşinile, nu am ajuns la duşuri de 2-3 zile, însă dacă ni se cere vom face asta. Este îngrozitor, totul este învăluit în fum, arde totul”, spune Răzvan, potrivit Știrile PRO TV.

Roxana este la rândul ei stupefiată.

Roxana Măriuța: „Este incredibil ce se întâmplă, ne uităm cu groază”.

 

Românii şi-au petrecut sărbătorile în Australia

 

Cu amintiri terifiante au rămas şi conaţionali care şi-au petrecut sărbătorile acolo. Dorian şi Mihai sunt amândoi în Sydney de mai bine de o săptămână, timp în care au observat modul în care australienii se raportează la acesta dramă, dar şi schimbările pe care le-au adus în peisaj temperaturile de cuptor.

Până acum, flăcările au mistuit aproape 5 milioane de hectare de teren în Australia, dar focare puternice au apărut şi în Tasmania, la peste 150 de kilometri de continent.

În oraşul-staţiune MallaCoota, 4000 de oameni sunt izolaţi. Au petrecut Anul Nou pe plajă sau în bărcile din port. Marina australiană a trimis mai multe nave în zonă, pentru a duce apă şi alimente şi pentru a-i recupera pe cei aflaţi în pericol direct.

În această dimineaţă, în Canberra, aerul era aproape irespirabil. Localnicii au ieşit pe străzi cu măşti pe feţe şi o parte dintre instituţiile publice şi-au închis birourile. În cursul zilei, aici s-a înregistrat cel mai ridicat grad de poluare din întreaga lume.

Australienii nu pot răsufla uşuraţi nici în următoarele zile când vor avea parte de peste 40 de grade la umbra dar şi de vânt puternic în zonele afectate. Aşadar autorităţile se aşteaptă ca incendiile să crească în intensitate şi se pregătesc pentru ce este mai rău.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel