Augustin Zegrean, de partea lui Iohannis: Cum să nu te duci când te cheamă preşedintele? Într-o democrație întreagă la cap nu se întâmplă

Oana Stanciulescu |
Data actualizării: | Data publicării:

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, îi dă dreptate președintelui Klaus Iohannis în scandalul momentului. Iohannis i-a cerut demisia premierului Dăncilă după mai multe decizii controversate - angajarea într-o problemă de politică externă fără consultarea președintelui țării și refuzul de a participa la o mediere solicitată de șeful statului.

Augustin Zegrean a declarat că, din punctul său de vedere, premierul Dăncilă nu are un comportament constituţional atunci când nu se prezintă la o întâlnire convocată de președintele țării.

"Sigur că într-o democraţie consolidată şi normală şi întreagă la cap, lucrurile astea nu se întâmplă. Cum să nu te duci când te cheamă preşedintele? (...) Primul ministru se duce la preşedinte cu propunerea să fie desemnat ca prim ministru, după ce trece prin Parlament şi este aprobat de Parlament se duce din nou la preşedinte ca să depună jurământul şi să îl numească. Ori, nu cred că este un comportament constituţional dacă te invită preşedintele pentru consultări sau pentru o mediere să nu te duci acolo", a spus Zegrean. 

În acest context, fostul preşedinte al CCR consideră că preşedintele poate, din punct de vedere moral, să îi retragă sprijinul premierului, dar nu şi constituţional.

"Moral poate să i-l retragă (sprijinul- n.r.), dar constituţional nu are nicio relevanţă faptul ăsta, pentru că Guvernul poate fi demis numai de către Parlament. Preşedintele numeşte într-adevăr Guvernul, dar pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Pentru asta trebuie să dispară Guvernul, trebuie să existe o moţiune de cenzură şi aşa mai departe. (...) Dar sigur că preşedintele, din 2003, nu mai are posibilitatea să revoce primul ministru", a adăugat sursa citată. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că retrage încrederea premierului Viorica Dăncilă, susţinând că aceasta nu face faţă poziţiei de prim-ministru. Deși era o întâlnire stabilită de mai multe zile la Palatul Cotroceni, doamna premier a găsit de cuviință să nu se prezite. Absolut impardonabil acest comportament care nu are nicio legătură cu funcția pe care o deține.

"Sunt trei luni (de la învestirea Guvernului Dăncilă - n.r.) după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României", a spus Iohannis.

Acuzații foarte grave din partea președintelui. Atunci când constați că primul ministru al unei țări nu face față, este incapabil, îl depășește, e mai mare pălăria, atunci nu prea ai multe soluții în față. Dacă PSD ar fi un partid serios, ar propune un alt prim ministru care să fie capabil, nu numai să vorbească corect românește, ci și să aibă experiență managerială și de relaționare la nivel european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel