Astăzi începe testarea elevilor români în școli. Care este procedura și cum se folosesc testele pe bază de salivă

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Astăzi începe testarea elevilor români în școli. Care este procedura și cum se folosesc testele pe bază de salivă
Astăzi începe testarea elevilor români în școli. Care este procedura și cum se folosesc testele pe bază de salivă

Elevii revin, azi, la școală, după mini vacanța de ziua României. Tot azi, 2 decembrie, începe și testarea pentru COVID-19, la care se vor folosi teste pe bază de salivă. Ministrul Sănătății și ministrul Educației au explicat cum se folosesc testele și care este procedura, prin intermediul unui videoclip.

Testarea se va efectua în sala de clasă sau în alte spaţii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ, dar și la domiciliu, sub îndrumarea părinților.  Potrivit regulilor stabilite de autorități, testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs.

Modul în care se utilizează testele a fost explicat inclusiv prin intermediul unor clipuri video realizate de miniștrii Sănătății și Educației. De asemenea, persoanele responsabile din cadrul unităților de învățământ au fost instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

Testele pozitive descoperite în unitățile de învățământ vor fi aruncate în coșuri prevăzute cu capac, pedală și sac de gunoi. Ulterior, acestea vor fi eliminate pe un circuit separat.

În prima tranșă, România a comandat 6,5 milioane de teste. Următoarele transporturi vor ajunge în țară în prima parte a lunii decembrie. Testele au fost livrate dezasamblate și angajații școlilor trebuie să le asambleze pentru a fi folosite de elevi.

 

Bilanț România, 1 decembrie.  1.141 noi cazuri COVID și 89 de decese

 

Gupul de Comunicare Strategică a anunţat că, ieri,  au fost înregistrate 1.141 noi cazuri de coronavirus și au fost raportate în România 89 de decese din cauza COVID-19. Dintre pacienții decedați, 76 erau nevaccinați. Până la data de 1 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.780.808 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.348 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.689.184 de pacienți au fost declarați vindecați.

Ieri, au fost înregistrate 1.141 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 23 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Până miercuri, 56.618 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

De asemenea, au fost raportate de către INSP 89 de decese (47 de bărbați și 42 de femei), din care 10 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea și Municipiul București. 85 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar patru pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități. Au fost raportate 10 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Arad, Neamț, Vâlcea, 7 în luna octombrie 2021 și trei în luna noiembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 79 de decese.

 

1.121 sunt internați la ATI

 

Din totalul de 89 de pacienți decedați, 76 erau nevaccinați și 13 vaccinați. Cei 13 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 50-59 ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.998. Dintre acestea, 1.121 sunt internate la ATI. Dintre cei 1.121 pacienți internați la ATI, 108 au certificat care atestă vaccinarea. Din totalul pacienților internați, 118 sunt minori, 110 fiind internați în secții și 8 la ATI. 

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 10.730.924 de teste RT-PCR și 5.306.112 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 7.726 de teste RT-PCR (3.660 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.066 la cerere) și 9.913 teste rapide antigenice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel