Asigurătorul bulgar vrea să recupereze 500 de milioane de euro din România din cauza închiderii Euroins

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Compania bulgară de asigurări Eurohold și-a anunțat joi intenția de a recupera 500 de milioane de euro de la autoritățile române, prin arbitraj, din cauza "exproprierii ilegale" a reprezentanței sale din România.

Compania bulgară Eurohold Bulgaria AD și compania-mamă Euroins Insurance Group EAD (EIG) au informat oficial guvernul român cu privire la intenția lor de a depune o cerere de arbitraj internațional pentru a-și proteja investițiile din România.

Acestea încearcă să conteste decizia ASF din luna martie a acestui an de revocare a licenței Euroins România, reprezentanța din România a Eurohold Bulgaria AD și cel mai mare asigurător auto din țară, de către autoritatea română de reglementare financiară, potrivit Eurohold, citat de Yevropeiska Pravda..

UE introduce o procedură pentru a ocoli arbitrajul blocat de OMC

 

La vremea respectivă, autoritățile române au explicat decizia prin deficitul de capital al Euroins România, de peste 650 de milioane de euro, însă Eurohold susține că nu există probleme cu solvabilitatea companiei.

"Decizia ASF este arbitrară, discriminatorie și constituie o expropriere ilegală, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Ca urmare a unor astfel de acțiuni ale autorității de reglementare din România, Euroins România a demarat procedura de faliment, ceea ce a dat o lovitură puternică afacerilor grupului de asigurări în România", se arată în comunicat.

Kirill Boshov, CEO al Euroins Insurance Group, compania-mamă a Euroins, a declarat pentru Euractiv că valoarea creanței va fi de cel puțin 500 de milioane de euro. Potrivit portalului, problema a fost ridicată în timpul unei întâlniri recente între prim-miniștrii Bulgariei și României.

Notificarea de intenție este primul pas pentru inițierea unui arbitraj între Eurohold și autoritățile române, dar dacă partea română este de acord să satisfacă pretențiile asigurătorului, este posibil ca acest caz să nu ajungă la proces.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel