Asigurări de sănătate și servicii medicale, în Spania - Atenție la site-urile care emit, contra cost, cardul european de sănătate!

Andreea Crăciun |
Data actualizării: | Data publicării:

Românii care locuiesc, temporar sau permanent, în Spania, trebuie să se informeze cât mai corect în legătură cu drepturile și obligațiile pe care le au, în privința asigurărilor de sănătate și a serviciilor medicale de care beneficiază.

Autoritățile din România și din Spania atrag atenția asupra existenței unor site-uri care propun  emiterea, contra cost, a cardului european de asigurări sociale de sănătate. Aceste site-uri nu trebuie să fie folosite niciodată, iar cei care doresc să aibă acest card trebuie să se adreseze direct instituției responsabile. De asemenea, autoritățile le recomandă românilor care trăiesc în Spania să contacteze direct casa de asigurări de sănătate, pentru a afla în ce măsură membrii de familie sunt acoperiți de asigurarea medicală de care dispun.

 

Există și restricții privind utilizarea cardului european de asigurări sociale de sănătate. Cardul acoperă doar asistența medicală acordată în sistemul public, nu și în cel privat. De asemenea, nu acoperă costurile tratamentului planificat furnizat în altă țară din UE. Cei care au deja acest card mai trebuie să știe că nu acoperă transportul gratuit către țara de origine, dacă posesorul cardului s-a îmbolnăvit grav sau a suferit un accident, pe durata călătoriei în altă țară din UE. Pentru a beneficia de transport gratuit, trebuie să încheie o poliță de asigurare separată.

 

Sistemele naționale de sănătate diferă foarte mult de la o țară la alta. În Spania, la fel ca în alte țări membre ale Uniunii Europene, stabilirea țării în care fiecare persoană are drepturi de securitate socială, inclusiv dreptul la asigurare medicală, depinde de statutul economic și de locul de reședință al persoanei. În funcție de țară, există condiții speciale. Fiecare țară își stabilește normele proprii, în privința drepturilor la prestații și servicii de asistență medicală.

 

Asigurări și în sistemul privat

 

Sistemul Naţional de Sănătate este finanţat prin intermediul impozitelor şi este obligatoriu, acoperind, în mare măsură, nevoile tuturor cetăţenilor. Este administrat de Comunităţile Autonome și folosit de cea mai mare parte a populaţiei. Sistemul public de sănătate le permite cetățenilor spanioli să aleagă medicul de familie, prin care au acces la restul serviciilor. La fel ca în România, cu excepția cazurilor care necesită intervenții de urgență, medicul de familie este cel care face programarea la specialiști, clinici și spitale, în termen de 48-72 de ore de la solicitare, fără a percepe costuri suplimentare.

 

Sistemul public acoperă numai asistenţa medicală, cu mici excepţii. Se fac în sistem privat consultațiile stomatologice, oftalmologice, asistenţa psihologică, cele mai multe tratamente de fertilizare şi unele terapii de ultimă oră. Aceste lipsuri ale sistemului public al asigurărilor de sănătate i-au determinat pe mulți dintre cetățenii spanioli să-și facă și asigurări medicale private. Asigurările private pot fi complementare cu cele din sistemul public sau pot reprezenta alternativa la acesta.

 

Tipuri de asigurări private de sănătate

 

Pe lângă asigurarea în sistemul public, asigurarea medicală privată este un contract încheiat între beneficiar şi o companie de asigurări. În funcție de valoarea poliței de asigurare și de serviciile medicale pentru care optează fiecare beneficiar, acesta primeşte un anumit tip de asistenţă medicală. În acest caz, asiguratorii se supun legislaţiei în vigoare şi sunt controlați de Direcţia Generală de Asigurări, dar trebuie să se armonizeze și cu normele stabilite de Ministerul Sănătăţii din Spania.

 

Există trei tipuri de asigurări medicale: asigurarea de asistenţă sanitară, asigurarea de rambursare a cheltuielilor medicale şi asigurarea de indemnizație. Asigurarea de asistenţă sanitară oferă îngrijire medicală în interiorul unui sistem închis. Acest sistem este format din medici, centre de asistenţă medicală şi alți furnizori de servicii sanitare. Asiguratul poate alege specialistul sau centrul medical din interiorul sistemului. Decontarea serviciilor medicale se face între compania de asigurări și clinicile din respectiva rețea medicală, pe costul negociat.

 

Asigurarea de sănătate de tip plan de rambursare a cheltuielilor medicale decontează asiguratului facturile pentru cheltuieli medicale. De asemenea, acest tip de asigurare permite alegerea serviciilor de către beneficiar. Cheltuielile se rambursează în funcţie de procentajul contractat prin poliţa de asigurare. Există companii de asigurări care au ambele variante de polițe, iar asiguratorii recomandă utilizarea sistemului închis, fără nicio plată pentru asistenţa medicală. Aceste două tipuri de asigurări sunt cele mai utilizate în Spania, fiind comparabile cu asistenţa publică.

 

Foarte diferită de acestea este asigurarea de sănătate de tip plan de indemnizaţii per afecțiune sau procedură medicală. Această asigurare decontează o sumă fixă, indiferent de cuantumul cheltuielilor medicale efectuate, ulterior apariției unei probleme medicale neaşteptate - situație asigurată prin poliță. Asigurarea poate fi plătită integral sau în rate și nu ține cont de cuantumul exact al cheltuielilor medicale, ci doar de tipul afecțiunii sau al procedurii. Există trei tipuri de asigurări de indemnizaţie: pentru spitalizare, pentru incapacitate temporară de muncă sau pentru apariția unei afecţiuni grave.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel