Condamnare în Moldova pentru tentativa de asasinare a lui Vlad Plahotniuc

Mihai Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:
Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc

Șase bărbați au fost condamnați la închisoare de un tribunal penal din Republica Moldova pentru tentativa de omor a președintelui partidului de guvernământ de la Chișinău, oligarhul Vlad Plahotniuc

Valerii Zabolotnîi, vicepreședinte al Fondului de Ajutorare a Veteranilor de Sport IFAVIS și presupusul lider al grupului de asasini plătiți, a fost condamnat la 20 de de închisoare, în timp ce alți cinci inculpați au primit pedepse cuprinse între 3 și 11 ani după gratii. Acuzații continuă să respingă învinuirile, pretinzând că au fost victime ale unei înscenări.

Apărarea va intenta recurs

Procurorii au salutat condamările, adăugând că probele au fost în viziunea lor mai mult decât concludente pentru ca inculpații să fie condamnați conform legii. Anterior, procurorii care au instrumentat cazul au cerut pedepse mai aspre pentru cei șase, respectiv de la 11 la 24 de ani de detenție. De cealaltă parte, avocații apărării au anunțat deja intenția de a ataca decizia în recurs.

Al șaptelea inculpat a denunțat

În total, șapte persoane au fost acuzate de tentativa de asasinare a lui Vlad Plahotniuc (52 ani), un controversat politician, oligarh și mogul mass-media din Republica Moldova. Unul dintre aceștia, Iurie Parhomenco, a pledat vinovat și a colaborat cu autoritățile în schimbul clemenței judecătorilor, acesta primind o sentință redusă, de cinci ani și patru luni de închisoare.

Creierul operațiunii este încă liber

Ancheta a relevat faptul că bărbații au acționat la ordinele lui Grigore Caramalac, zis și „Bulgarul”, pe care oamenii legii nu l-au putut aduce în fața instanței și despre care se crede că s-ar ascunde în Rusia. Caramalac a respins acuzațiile, calificând procesul drept un „spectacol cu clovni”. Caramalac este suspectat că ar fi strâns un grup de moldoveni și ucraineni cu scopul de a-l ucide pe Plahotniuc, promițându-le acestora o recompensă în valoare de 200.000 de dolari.

Suspiciuni la adresa lui Plahotniuc

Potrivit procurorilor, Caramalac voia să-l îndepărteze pe Plahotniuc în așa fel încât să-și extindă controlul asupra mediului politic din Moldova, însă criticii lui Plahotniuc acreditează ideea conform căreia însuși președintele Partidului Democrat din Moldova și-ar fi înscenat tentativa de asasinat pentru a-și cosmetiza imaginea și a se erija în ochii publicului de peste Prut într-un inamic al criminalității organizate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel