Așa zisă "vrăjitoare", arestată după ce a primit 160 000 euro de la o femeie care îi ceruse ajutor în căsnicie 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

O tânără de 27 de ani din județul Giurgiu a fost reținută de polițiștii din Bacău după ce ar fi înșelat o altă femeie, de aceeași vârstă, cu o sumă impresionantă: peste 160.000 de euro (aproximativ 800.000 de lei). 

Potrivit autorităților, suspecta s-a dat drept „tămăduitoare” și a convins victima că o poate ajuta în viața sentimentală, folosindu-se de presupuse practici ezoterice și promisiuni de „vindecare spirituală”.

Inspectoratul de Poliție Județean Bacău a transmis, vineri, că faptele s-ar fi petrecut pe parcursul a patru ani, între 2021 și 2025. În toată această perioadă, escroaca i-ar fi promis victimei din municipiul Bacău că poate interveni pentru a-i rezolva problemele din cuplu și că are „puteri speciale”, capabile să influențeze destinul sentimental.

„Din cercetările efectuate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Bacău a reieșit că, în perioada 2021-2025, o tânără de 27 de ani din Giurgiu ar fi pretins că deține puteri tămăduitoare, promițând unei alte tinere, din municipiul Bacău, că o va ajuta în relația conjugală. În acest context, ar fi reușit să o convingă să îi dea sume importante de bani, ce depășesc 160.000 de euro”, a declarat Cătălina Crețu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

Pentru documentarea activității infracționale, polițiștii au efectuat o percheziție domiciliară în județul Giurgiu. În urma descinderii, anchetatorii au ridicat mai multe bunuri materiale de probă, sume de bani și alte elemente relevante pentru continuarea cercetărilor.

După administrarea probatoriului, tânăra a fost reținută pentru 24 de ore, fiind introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Bacău. Ea este cercetată într-un dosar penal care vizează infracțiunea de înșelăciune, o faptă care, potrivit legislației penale din România, este considerată deosebit de gravă mai ales când implică sume mari și viclenie îndelungată.

La acțiunea de reținere și percheziție au participat mai multe structuri ale Poliției Române: polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale Bacău, colegi de la Biroul de Investigații Criminale Giurgiu, dar și luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale din Giurgiu.


Ce riscă tânăra care s-a dat drept „tămăduitoare”?

În Codul Penal al României, înșelăciunea este definită în articolul 244 și presupune inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține un folos patrimonial injust.

Pedepsele prevăzute de lege sunt următoarele:

În forma simplă: de la 6 luni la 3 ani sau amendă;

Dacă fapta a fost comisă în scopul de a obține un folos patrimonial considerabil sau cu consecințe deosebit de grave, pedeapsa crește. Dacă prejudiciul este foarte mare (cum este cazul de față, cu 160.000 de euro), legea permite încadrarea într-o formă agravantă, cu pedeapsa între 2 și 7 ani de închisoare, iar în unele cazuri chiar până la 10 ani, în funcție de gravitatea faptei, durata acțiunii și alte elemente circumstanțiale.

În plus, instanța poate decide și confiscarea bunurilor obținute prin săvârșirea infracțiunii sau obligația de a restitui prejudiciul integral către victimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel