Armatei Ucrainei nu are echipamente de iarnă. Șeful NATO cere ajutor 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Zelenski cere ajutor comunităţii internaţionale pentru a-i scoate pe ruși din centrala de la Zaporojie
Zelenski cere ajutor comunităţii internaţionale pentru a-i scoate pe ruși din centrala de la Zaporojie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut vineri aliaţilor să furnizeze Kievulului echipamente militare de iarnă, precum îmbrăcăminte, corturi şi generatoare pentru a le permite trupelor ucrainene să continue ofensiva împotriva invaziei Rusiei în sezonul rece, relatează Reuters.

Temperaturile medii în timpul iernii scad sub zero grade în mare parte din Ucraina şi nu este neobişnuit ca acestea să ajungă la minus 15 grade Celsius.

"Vine iarna, va fi greu şi, prin urmare, trebuie să continuăm să furnizam arme şi muniţie, dar şi îmbrăcăminte de iarnă, corturi, generatoare şi tot echipamentul necesar pentru iarnă", le-a spus Stoltenberg jurnaliştilor după ce s-a întâlnit cu secretarul de stat american, Antony Blinken, la Bruxelles.

"Deoarece dimensiunea armatei ucrainene a crescut atât de mult, este nevoie de mai mult echipament de iarnă de acest gen, iar NATO se concentrează în special asupra modului în care putem furniza, de exemplu, zeci de mii de uniforme de iarnă", a adăugat Stoltenberg.

Se cere creșterea producției de arme pentru înarmarea Ucrainei



El le-a cerut aliaţilor NATO să-şi intensifice producţia în domeniul apărării şi să-şi facă propriile stocuri, astfel încât să poată fi livrate mai multe arme Kievului.

"Suntem în contact strâns cu industria de apărare, cu capitale ... pentru a ne asigura că mărim producţia, că refacem stocurile", a mai spus el.

"Este vorba, de asemenea, să ne asigurăm că avem armele, muniţiile, capacităţile existente pentru propria noastră forţă de descurajare şi apărare", a subliniat Stoltenberg.

 

Stoltenberg, întâlnire cu Blinken

 

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit vineri la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu ambasadori aliaţi, în contextul în care Washingtonul încearcă să întărească unitatea Alianţei, în aşteptarea unei ierni în care Europa se confruntă cu costuri crescute ale energiei, relatează Reuters.

Blinken le-a prezentat totodată interlocutorilor săi concluzii ale noii sale vizite neanunţate la Kiev, în cursul căreia a promis creşterea ajutorului militar şi a fost informat despre contraofensiva ucraineană împotriva forţelor ruse.

Unii analişti afirmă că deficienţele de aprovizionare şi creşterea costului vieţii riscă să submineze sprijinul Occidentului pentru Kiev, notează Reuters.

"Preşedintele (rus Vladimir) Putin a crezut că poate diviza şi slăbi NATO. Astăzi, alianţa este mai puternică, mai unită şi mai bogată în resurse decât oricând înainte", a declarat Blinken la o conferinţă de presă după întrevederile de la Bruxelles.

La rândul său, Stoltenberg a remarcat că presiunile asupra livrărilor de energie şi creşterea costului vieţii vor pune la încercare "unitatea şi solidaritatea noastră".

"Dar preţul pe care îl plătim este în bani, în timp ce preţul plătit de ucraineni se măsoară în vieţi, vieţi pierdute în fiecare zi", a subliniat secretarul general al NATO.

Mai devreme, într-o escală în Polonia, secretarul de stat american şi-a exprimat convingerea că Europa va lua măsuri decisive pentru a se elibera de ceea ce a numit "strânsoarea de care dispune Rusia asupra Europei" prin intermediul livrărilor de gaz, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel