Arhiepiscopia Sucevei, reacție după moartea după botez a bebelușului: „Dumnezeu ne-a certat pentru a ne lumina mintea“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a emis un comunicat, luni, după ce un bebeluș din Suceava a decedat  ca urmare a modului în care a fost botezat de preot. Arhiepiscopia susține că „Dumnezeu ne-a certat prin această întâmplare pentru a ne lumina mintea și a îndrepta viață noastră”.

„Ziua care ar fi trebuit să fie una a bucuriei, a îmbrăcării pruncului Iustin în ‘haina luminoasă’, s-a preschimbat într-o zi a suferinței pentru părințîi, nașîi, familia și comunitatea să, care i-au așteptat cu nerăbdare venirea în lume. În acest moment de tulburare pentru toți cei ce în loc de haine de sărbătoare vor îmbracă haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu să înțelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea”, se arată în comunicatul Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

„Nu există cuvânt și nici fapta care să șteargă lacrimile și să aline acum inimile franțe ale părinților și rudelor, însă le suntem alături în acest moment deosebit de greu și ne rugăm cu stăruință Mult Milostivului Dumnezeu să îi întărească, să îi mângâie și să tamaduiasca această rana, împreună cu pruncul Iustin, care de acum îi va veghea din preajma tronului Părintelui ceresc.

În tratatul sau ‘Despre copiii care mor timpuriu’, Sfântul Grigorie de Nyssa oferă mai multe răspunsuri, subliniind că orice făptură creată vine de la Dumnezeu, care se îngrijește de existența acesteia, fie ea mai lungă sau mai scurtă. Iar dacă îngăduie curmarea unei vieți înainte de vreme, după mintea omenească, este pentru că, în preștiința Să, Dumnezeu nu vrea să îl priveze pe prunc de vreuna din binecuvântările Sale, știut fiind faptul că omul este înzestrat cu multe daruri, pe care are însă libertatea să le folosească precum consideră”, mai precizează Arhiepiscopia.

„Dumnezeu ne-a certat prin această întâmplare“

 

„Dincolo de acestea, înălțăm rugăciune smerită către Dumnezeu, Care ne-a certat prin această întâmplare, pentru a ne lumina mintea și a îndrepta viață noastră, rostind împreună cu Apostolul: ‘O, adâncul bogăției și al înțelepciunii și al științei lui Dumnezeu! Cât sunt de necercetate judecățile Lui și cât sunt de nepătrunse căile Lui! Căci cine a cunoscut gândul Domnului sau cine a fost sfetnicul Lui?; (Români 11, 33-34)”, se arată în finalul comunicatului Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Reacția Arhiepiscopiei vine după ce bebelușul în vârstă de o luna și jumătate din Suceava, care a ajuns în stare gravă la spital după ce preotul l-a scufundat complet în apă în timpul slujbei de botez, a murit luni dimineață la secția de terapie intensivă, unde era intubat și ventilat mecanic.

Din primele informații, la botez copilul ar fi fost scufundat complet în apă, la Biserica „Sf. Constantin și Elena” din cartierul Zamca din municipiul Suceava. Inițial, polițiștii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, dar în noile condiții fapta va fi încadrată la ucidere din culpă. Cercetările sunt în prima faza în rem, însă urmează a se îndrepta probabil spre preotul care a oficiat slujba, scrie Monitorul de Suceava.

„Botezul se face prin întreită cufundare, după rânduielile Bisericii”

 

Protopopul Doru Budeanu a confirmat că bebelușul a fost scufundat complet în apă, arătând că „botezul se face prin întreită cufundare, după rânduielile Bisericii”. Protopopul a declarat că a vorbit cu preotul care a oficiat botezul și acesta i-a spus că bebelușul a plâns atât în timpul botezului, cât și după ce a fost scos din apă, ceea ce ar însemna că semnele vitale erau bune. „După câteva minute, preotul a sesizat că s-a moleșit, a anunțat imediat la 112 și a venit un echipaj SMURD”, a afirmat protopopul Budeanu.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Dan Teodorovici, a declarat că bebelușul a fost găsit în stop cardiorespirator de echipajul SMURD ajuns la față locului, care l-a resuscitat și l-a transportat la spital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel