Apele secate ale unui lac din România dezvăluie o adevărată „comoară”. Canicula a făcut „aurul negru” şi mai bun

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Apele secate ale unui lac din România dezvăluie o adevărată „comoară”. Canicula a făcut „aurul negru” şi mai bun
Apele secate ale unui lac din România dezvăluie o adevărată „comoară”. Canicula a făcut „aurul negru” şi mai bun

Seceta severă din această vară lasă cratere la propriu în lacurile din România. În Delta Dunării, şase lacuri sunt secate complet, iar multe altele sunt pe cale de dispariţie. Pe litoral, Lacul Techirghiol, este uscat ca-n palmă la mal. E şi o parte bună. Potrivit specialiştilor, canicula a făcut nămolul - "aurul negru" - şi mai bun. 

Lacul Techirghiol arată ca un decor de film post apocaliptic. Locul de relaxare animat cândva de mii de oameni e acum o fâşie largă de pământ uscat. 

Canicula şi seceta au dus la scăderea nivelului apei din lacul Techirghiol. Oamenii sunt speriaţi de efecte, dar specialiştii ne liniştesc. „Am mai fost şi în primăvară, în martie. Era normal, ca să zic aşa. Acum, după vara asta atât de secetoasă ... Nu arată prea bine”, povesteşte un bărbat la Observator. „Acum cred că a scăzut cel mai mult. E prima oară. Anul trecut nu a fost aşa", comentează un cuplu. "Am văzut pământul crăpat. Uitaţi aşa, de poţi să bagi mâna”, adaugă un bătrân. 

„Nămolul este foarte bine protejat sub o înălţime de apă destul de mare şi atunci nu ajunge până la depozitul de nămol nici radiaţia solară foarte multă, nici alte elemente meteorologice. Nu este în pericol zăcământul şi putem să ne gândim că noi exploatăm acelaşi zăcământ de 125 de ani”, a explicat Olga Surdu, medic Sanatoriul Balnear Techirghiol.

 

Nivelul scăzut al apei creşte salinitatea lacului

 

Scăderea nivelului Lacului Techirghiol are şi alte părţi bune: cu cât nivelul apei este mai redus, cu atât salinitatea este mai mare. „Techirghiol se şi concentrează în săruri, ceea ce e bine. Toată substanţa organică formată pe timpul verii, acum este mineralizată de vietăţile specifice. Concentraţia de săruri poate urca la 90 de grame la litru, ceea ce este foarte mult, aproape de trei ori cât Oceanul Planetar”, spune Adrian Bîlbă, Doctor în Ştiinţe.

În Delta Dunării, şase lacuri sunt secate complet, iar alte zeci sunt în pericol să dispară complet. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel