Apel de ultimă oră pentru un milion de români din Italia

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Deputatul PMP Constantin Codreanu face un apel pentru românii din Italia. El subliniază că e nevoie de o mai bună reprezentare a acestora. 

În perioada 18-24 iulie 2018, deputatul Codreanu a mers în vizită în Italia, țară cu peste 1 milion de rezidenți deținători ai cetățeniei române.

Aceasta este a doua vizită întreprinsă în Italia de către deputatul Constantin Codreanu, după cea din octombrie 2017, când a condus o delegație oficială a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Vizita de lucru a cuprins întrevederi și discuții cu oficiali italieni din administrația publică locală, reprezentanți ai cultelor religioase și ai unor partide politice italiene, dar și întâlniri cu românii din mai multe orașe ale țării - Roma, Mestre, Bologna, Verona, Veneția, Florența și Tivoli.

Premieră absolută

În majoritatea dintre aceste localități au avut loc ateliere legislative, o premieră introdusă în viața politică românească de către deputatul Constantin Codreanu.

În cadrul atelierelor legislative participanții originari atât din România, cât și din Basarabia, au putut formula propuneri de soluționare a vastei și complexei problematici a românilor din Italia, cât și propuneri de ameliorare a cadrului juridic privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, corecta reprezentare a diasporei în cele două Camere ale Legislativului de la București, centrele comunitare românești, actele de identitate și de călătorie românești, precum și alte domenii de interes pentru românii din diaspora emergentă.

"Comunitatea românească din Italia, numărând peste 1 milion de persoane, originare de pe ambele maluri ale Prutului, este numeric cea mai mare comunitate diasporală a noastră. De aceea ne concentrăm atenția cu prioritate asupra problematicii acestei comunități, încercând să identificăm soluțiile cele mai potrivite. Considerăm potrivit și util ca cetățenii români din Italia, ca și cei din alte comunități diasporale, să fie reprezentați proporțional în Parlamentul României, conform normelor și criteriilor de reprezentare stabilite în lege. Totodată, considerăm că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni trebuie să aloce mai multe fonduri bugetare pentru sprijinirea organizațiilor reprezentative ale românilor din Italia. Aceasta cu atât mai mult cu cât organizațiile reprezentative ale italienilor din România beneficiază de un sprijin financiar generos din partea statului român. Este important să fie păstrată o legătură vie între concetățenii noștri din Italia cu Țara mamă și să se evite aculturația sau deznaționalizarea într-un mediu cultural și lingvistic diferit. Două chestiuni importante pe care le-am discutat cu ocazia tuturor întâlnirilor au fost cele privind reîntoarcerea în Țară a românilor noștri, precum și programul Diaspora Start-Up. În mod evident, am vorbit despre Reunirea României cu Republica Moldova, ca cel de al treilea proiect de țară, după aderarea la UE și NATO. Dincolo de orice diferențe politice, am sprijinit constant și vom sprijini pe viitor Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, astfel încât acestuia să-i fie alocate fonduri bugetare comparabile cu cele destinate minorităților din țara noastră”, a precizat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

La Florența, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a avut o întâlnire cu domnul Leontin Cojocea, membru al Congresului Românilor de Pretutindeni.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a avut și o întâlnire de suflet la parohia ortodoxă română "Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Ierarh Zenon" din Verona, cu ocazia hramului bisericii parohiale. Deputatul Constantin Codreanu le-a vorbit sutelor de credincioși români prezenți la sărbătoare și a purtat un schimb de păreri, amintind de sprijinul pe care l-a acordat mereu clericilor Bisericii Ortodoxe Române.

Deputatul Constantin Codreanu a fost însoțit de colegi din Partidul Mișcarea Populară (PMP) din România și Partidul Unității Naționale (PUN) din Republica Moldova.

De asemenea, deputatul Codreanu a avut întâlniri cu reprezentanți ai partidului Forza Italia cărora le-a adresat invitația de a vizita Bucureștiul pentru discuții aplicate privind lucrurile bune pe care le pot face politicienii pentru românii din Italia și pentru italienii din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel