Anglia. Fermierii trec printr-un „coșmar” cu muncitorii britanici, angajați în lipsa românilor: „Nu aveau să reziste niciodată”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Un fermier din Marea Britanie care a început recolta de sparanghel cu 50 de muncitori britanici spune că trece „printr-un coșmar absolut” după ce a rămas cu doar șapte din ei.

Muncitorii sezonieri din România trebuiau să zboare pentru a-i ajuta pe fermierii din Marea Britanie să-și aleagă culturile de sparanghel în acest sfârșit de săptămână, dar zborurile lor au fost anulate atunci când Guvernul lor a aplicat măsuri mai restrictive.

50 de muncitori și studenți britanici s-au angajat pentru a ajuta la fermă, însă doar șapte au rămas. 

„Dacă Guvernul crede că britanicii vor lucra în agricultură, se înșeală. Nu funcționează angajarea britanicilor. Nu este un succes”, a spus fermierul din Marea Britanie, potrivit dailymail.co.uk.

 

„A trebuit să oprim producția pe unele câmpuri”

 

Ali Capper, președintele consiliului pentru horticultură și cartofi pentru Uniunea Agricultorilor Naționali (NFU), a dezvăluit că britanicii ar putea să nu fie suficient de potriviți fizic dacă nu au mai folosit forța fizică înainte: „Aceste locuri de muncă sunt o muncă grea. Trebuie să fii apt fizic. Pentru oamenii obișnuiți cu un birou sau o viață de lucru bazată pe computer, vor trebui să folosească mușchi pe care nu i-au folosit niciodată”.

Proprietarii de ferme din toată Marea Britanie au dezvăluit că unele dintre câmpurile lor de sparanghel vor fi lăsate să putrezească. Pentru acești fermier, o forță de muncă, de obicei de 130 de persoane, a scăzut la doar 70, când lucrătorii sezonieri s-au străduit să obțină zboruri din România către Marea Britanie.

„Multe dintre zborurile pentru lucrătorii sezonieri au fost anulate. A trebuit să oprim producția pe unele câmpuri de sparanghel pentru că nu avem muncitori. În mod normal, avem 130 de lucrători, acum avem 70. Am angajat o mulțime de englezi. Am început cu 50, dar au mai rămas doar 6 sau 7. Același lucru se va întâmpla peste tot în Marea Britanie”, a mai spus fermierul.

 

„Au rezistat doar o oră”

 

John Colegrave, un agricultor din Banbury, a declarat că a angajat 20 de lucrători britanici pentru a lucra pe câmpurile deținute de compania sa, dar au mai rămas doar 8 pentru că „nu este o muncă pentru oricine”.

„Mulți nu știau ce implică această muncă înainte de a începe. Am avut 5 care au venit și au rezistat doar o oră, apoi au spus «nu cred că este pentru mine». Erau dispuși să muncească, dar nu aveau să reziste niciodată. Am avut o discuție prietenoasă și apoi au plecat în altă parte”, a mai povestit Colegrave.

 

„Toți muncitorii din România au experiență”

 

Matthew Spanton, partener la societatea Edward Spanton Farms din Kent, a declarat că 15 muncitori români ar fi trebuit să vină în Marea Britanie.

„Avem 40 din 70-80 de lucrători, pe care îi avem de obicei. Încă 15 trebuiau să vină din România în acest weekend, dar zborurile au fost oprite de Guvernul român. Li s-a permis să rezerve bilete prin Wizz Air, dar apoi zborurile au fost anulate. Toți muncitorii din România au experiență. Reușim să aducem câțiva localnici și alți est-europeni, dar nu au experiență, așa că trebuie să îi recalificăm”, a spus Spanton.

„Toți lucrătorii din România au experiență. Reușim să aducem câțiva localnici și est-europeni, dar nu au experiență, așa că ne perfecționăm. Avem cinci lucrători britanici în ambalaj. Se descurcă bine. Este un adevărat mix, dar se descurcă bine”, a mai adăugat fermierul.

El a recunoscut că ferma „nu va putea să recolteze totul” din cauza deficitului dramatic de lucrători.

„O parte din recoltă va fi lăsată în pământ. A fost mai bine săptămâna aceasta pentru că este frig și ploaia a încetinit lucrurile, dar săptămâna viitoare nu vom putea recolta destul de repede”, a adăugat el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel