Anglia. 39 de oameni, aspiranți la o viață mai bună, morți într-un camion frigorific. Un alt român găsit vinovat

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Un tânăr român, în vârstă de 28 de ani, a fost condamnat luni la trei ani și zece luni de închisoare de un tribunal britanic, în cazul celor 39 de migranți vietnamezi morți în camionul frigorific. 

O nouă condamnare în cazul celor 39 de migranți vietnamezi morți în camionul frigorific. Românul a fost condamnat luni la trei ani și zece luni de închisoare de către tribunalul din Old Bailey din Londra. Bărbatul, care a pledat vinovat, a fost responsabil pentru ridicarea migranților vietnamezi din Anglia cu duba sa.

Dar la câteva ore după descoperirea macabră a celor 39 de cadavre aflate în spatele camionului, pe 23 octombrie 2019, într-o zonă industrială din estul Londrei, părăsise Regatul Unit prin portul Dover. În iunie 2021, a fost în cele din urmă arestat în Italia, lângă Milano, apoi extrădat în Regatul Unit în septembrie anul trecut.

 

„O organizație criminală”

 

Condamnarea românului vine după cea pronunțată în ianuarie anul trecut împotriva unui vietnamez de 45 de ani, Vo Van Hong. Condamnat de justiția belgiană, pentru că a condus „o organizație criminală”, la 15 ani de închisoare și o amendă de aproape un milion de euro. Traficantul permisese trecerea ilegală în Regatul Unit a unui total de „115 persoane”, identificate în perioada septembrie 2018 – mai 2020, data arestării sale. În timpul procesului, procuratura s-a declarat „convinsă” de rolul său de „lider al celulei belgiene”, lucru pe care acuzatul l-a negat cu fermitate. El a pretins că este el însuși „o victimă” a organizației.

Un total de 23 de persoane, în principal vietnamezi sau belgieni de origine vietnameză, au fost judecate în cadrul aceluiași proces, care a început în decembrie 2021 în fața Tribunalului Penal din Bruges. Printre aceștia, proprietarii ascunzătoarelor, „intendenții” care se ocupă de nevoile zilnice din regiunea Bruxelles, sau taximetriștii. Acești complici, ca și Vo Van Hong, au negat implicarea lor în această rețea.

 

În total, șapte bărbați au fost condamnați la procesul de la Londra

 

Cu un an mai devreme, un transportator de marfă nord-irlandez, în vârstă de 41 de ani, și un alt cetățean român de 43 de ani, acuzați că ar fi organizatorii contrabandei, au fost condamnați la 20 și 27 de ani de închisoare pentru ucidere din culpă și trafic de migranți. Șoferul care conducea camionul în momentul în care au fost descoperite cadavrele a fost condamnat la 13 ani și patru luni de închisoare. Și un alt șofer, care transportase remorca în portul belgian Zeebrugge, a fost condamnat la 18 ani de închisoare. El a spus că nu cunoaștea prezența migranților la bord.

În total, șapte bărbați au fost condamnați la procesul de la Londra. Membrii rețelei transportau oficial „biscuiți vietnamezi” în Insulele Britanice, conform formularului de comandă care înșelase vigilența vamei belgiene din Zeebrugge.

 

Această tragedie trezise emoție globală

 

Această tragedie trezise emoție globală. Multe dintre victime proveneau dintr-o regiune săracă din centrul Vietnamului, unde familiile se îndatorează pentru mii de dolari pentru a trimite unul de-al lor în Marea Britanie.

Pentru a ajunge în țară, candidații la exil „vând tot ce au”, „case”, „pământ”, „ferme mici”, a explicat la câteva săptămâni după tragedia Georges Blanchard, fondatorul ONG-ului Alianța Anti Trafic, la RFI. Pentru a pleca, acești oameni „generează și o datorie, pe care se gândesc să o ramburseze plecând în străinătate. În 2013, costul exilului pentru Regatul Unit era de 700 de milioane de dongs, sau 30.000 de euro”.

Sume plătite de victimele „camionului morții”, așa cum este descris de presa internațională. Acești aspiranți la o viață mai bună, 31 de bărbați și opt femei, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, toți au murit de asfixiere și hipertermie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel