Andrei Caramitru: "Ne condamnă să rămânem cu PSD-ul la putere"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Andrei Caramitru consideră că un discurs "elitist progresist clasic" nu face altceva decât să îi împingă pe oameni să voteze cu PSD. Acesta consideră că un discurs care nu este pe înțelesul tuturor nu aduce nimic bun. 

"IMENSA GREȘEALA A ELITISMULUI

Mă îngrozește “puritanismul” multor influenceri de pe Facebook, a câtorva universitari, a unor oameni de cultură și a câtorva policieni aspiranți. Pentru că ne condamnă să rămânem cu PSD-ul la putere. Un discurs elitist progresist clasic - care funcționează poate în cafenelele studențești din Amsterdam sau San Francisco - este cel mai mare cadou pe care îl putem face lui Dragnea. Un discurs al unor oameni care se iau prea în serios (intoleranta lor fata de alții nu ii face simpatici).

Să vă explic de ce:
- Doar 15% din români au studii superioare (10% lucrează in privat - restul sunt pensionari sau bugetari). Cei care sunt educați, activi și lucrează in privat aduc doar 7-8% din totalul voturilor (pentru ca votează mai putin decât ceilalți) - și mai sunt și împărțiți în nu știu câte tendințe ideologice
- 4-5 milioane de oameni din privat au terminat cel mult liceul, lucrează în special în firme mici pe salariul minim de 1279 RON și - poate - niște bani în plic (ajung undeva spre 1500-1700 RON net). Vorbim de un segment electoral de vreo 6-7 milioane (inclusiv familia lor cu drept de vot). 
- Avem vreo 5.5 milioane de pensionari, care au o pensie medie de 1200 RON pe lună. Cel putin 2.5 milioane trăiesc cu mai putin de 1000 RON pe lună.

Prea puține voturi

 

Un program și discurs elitist pentru cei educați din urban nu aduc decât o parte din cei 8%. Un club frumos în care membrii se simt bine între ei, dar care nu contează în vreun fel în arhitectura electorală.

Ca sa creștem spre 30% - majoritatea votanților nostri trebuie să fie din celelalte categorii - la fel de respectabile. Să îi reprezentăm pe ei și mai mult chiar decât îi reprezentăm pe cei “privilegiați”. Să le vorbim lor în special. Asta este cheia. Trebuie să fim o mișcare și pentru zidari, chelneri, șoferi, sudori, casieri, muncitori etc. O mișcare pentru toți cei care muncesc cinstit și s-au saturat de hoție. Cu soluții practice la probleme practice, fără ideologii găunoase și populism.

Programul nostru economic este exact în directia asta (de exemplu - eliminam taxele pe muncă pana la salariul mimim ca sa creștem veniturile nete ale tuturor, dar în special ale celor cu salarii mici; ajutăm IMM-urile). Trebuie să propunem ceva la fel de concret și pentru cei cu pensii mici.

Este însă esențial să începem să comunicăm mult mai bine, să comunicăm “altfel” - mai direct și mai clar, chiar mai dur - spunând adevarul. Nu doar pe întelesul profesorilor universitari și “creativilor” care dezbat filozofie din cărți la un prosecco, înainte de o noapte la Control sau în Vama Veche. Ca altfel ne trezim, după o seara de discuții profunde și distracție între noi, ca iar a câștigat PSD-ul alegerile", a scris Andrei Caramitru, pe pagina de facebook.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel