Andrei Caramitru EXPLICĂ cum FUNCȚIONEAZĂ „FURTUL din ÎNVĂȚĂMÂNT”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Andrei Caramitru, membru USR, a explicat cum educația „este o zona mică de furt pentru PSD/ALDE”. Acesta susține că mecanismul i-a fost explicat de un fost ministru al învățământului și oferă soluții pentru organizarea educației.

„FURTUL DIN ÎNVĂȚĂMÂNT - CUM FUNCȚIONEAZĂ

Educația este o zona mică de furt pentru PSD/ALDE. Doar vreo 200m EUR (era mult mai mare in epoca fabricilor de diplome). Miliardele se fură prin transport (PNDL - despre care am scris), sănătate (CNAS), ANAF. O să le iau pe rând în următoarele săptămâni. Însă pentru cei 200m EUR sistemul de educație este distrus, și viitorul nostru cu el.

Care e mecanismul in scoli și licee? Mi-a fost explicat de un fost ministru al învățămăntului. Cărțile auxiliare și inspectorii:
- ministerul decide o lista de auxiliare "aprobate". Cu șpăgi consistente și oameni in minister impuși de mafia cărților
- Inspectorii sunt numiți politic, la fel directorii de scoli (decizia e luată la partid direct, chiar la nivel de comună)
- Inspectorii primesc o "cotă" impusă pe școală. Pun presiune pe directorii școlii care dau cotele mai departe la profesori care cer elevilor să le cumpere
- Pentru inspectori și directorii de școli, educația copiilor nu contează. Contează doar cota de bani colectați.

Citește și Andrei Caramitru: „PSD/ALDE mă au în vizor. Dacă e război - război sa fie!!!"

De ce nu fac totuși și investitii în școli, măcar sa construiască WC-uri (peste 2400 scoli au încă toaletele in curte - în 2019)? Pentru că nu pot fura organizat din asta :
- Școlile sunt doar câte una pe comuna. Investitia este foarte mica (câteva mii de EUR pe școală), și nu poate fi făcută decât de o firma locală
- Firmele locale de tipul TelDrum și patronii lor politici se concentrează pe drumuri prin PNDL (milioane de EUR), nu ii interesează contractele mici in scoli.

Ce trebuie făcut ? Înainte sa vorbim de organizarea educației, trebuie sa resetam sistemul de decizii. Și nu e greu deloc :
- Inspectorii trebuie eliminați din sistem. Total. Sunt un instrument de control politic de la centru și de gestiune a banilor negri
- Școlile trebuie gestionate de comunitățile locale - dar nu de primarul politic ! Ci de un Board școlar compus din aleși ai profesorilor, parintilor, elevilor . Board-ul decide directorul, bugetul / investitiile și planul de educatie. Dacă e nevoie de bani pentru investiții primăria să ii aloce, însă nu controlează cum se cheltuiesc banii (Board-ul școlii are responsabilitatea asta).

Citește și Andrei Caramitru despre cazul Kovesi: „Jigodiilor!!!"

#VăVedem
#USReparăDupăPSD”, a scris Caramitru pe Facebook.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel