Andrei Caramitru: „E nevoie de mai mulți parlamentari de Diaspora”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Diaspora e esențială și nu trebuie gândită ca o populație care a plecat și s-a deconectat de țară, consideră Andrei Caramitru, consultant fiscal și antreprenor, fiul actorului Ion Caramitru.

Andrei Caramitru s-a înscris de curând în USR și a fost invitat la Digi24, unde a vorbit despre românii din străinătate.

„Diaspora vine, se întoarce, vizitează țara de multe ori pe an, nu e o populație pierdută de România, e o populație conectată cu România. Mulți din cei mai buni oameni sunt din Diaspora. E un mesaj de speranță care trebuie dat diasporei, că țara o va duce mai bine, că țara va deveni europeană, că va deveni civilizată și că va fi un rol pentru ei în România", a declarat Andrei Caramitru, care cere schimbarea legislației.

Citește și Cine este Andrei Caramitru, ultima achiziție a USR

„Sunt două probleme. Una e de reprezentativitate (în Parlament – n.r.). Toată Diaspora asta face mai puțin decât un județ în România, deși populația e de 15 ori mai mare. E o problemă care nu poate continua.

A doua e ușurința de a vota în Diaspora. Dacă vă uitați la alte țări cu diasporă importantă și mai implicată, știu că sunt țări puțin iliberale, dar măcar pot vota pentru țara din care fac parte, Turcia, Ungaria, acolo se face chiar campanie, toți din Diaspora pot vota. Așa trebuie să se întâmple și la noi.

Estimăm 4 milioane de oameni în Diaspora, între 3,5 și 4. Nu toți votează, mulți s-au deconectat complet de țară. Probabil o reprezentativitate la nivel de 1-2 milioane de oameni ar trebui dată, dacă facem proporția între numărul deputaților și senatorilor. Aș da aceeași reprezentativitate în Parlament pe care o are Bucureștiul, aș da-o Diasporei” , a spus Andrei Caramitru, potrivit Republica.ro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel