Andrei Baciu, anunț de ultimă oră: România a mai trecut un test. Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Andrei Baciu, anunț de ultimă oră România a mai trecut un test
Andrei Baciu, anunț de ultimă oră România a mai trecut un test

Vicepreşedintele CNCAV, Andrei BAciu, a precizat, miercuri seară, că România a mai trecut un test, întrucât sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit. Certificatul ar urma să fie disponibil în UE de la începutul lunii iulie.  

”România a mai trecut un test! Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit, iar conectarea la serverul blocului comunitar european s-a realizat cu succes. În plus, colegii de la STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au reuşit să pună la punct şi aplicaţia de verificare, ceea ce a permis ţării noastre să efectueze testul complet, iar rezultatul a fost unul foarte bun. În această săptămână, în afară de România, au mai făcut verificări pentru interconectarea sistemelor informatice încă trei ţări: Polonia, Portugalia şi Letonia. Şi aceste state au trecut cu bine de primul test”, a scris vicepreşedintele CNCAV, Andrei Baciu, pe pagina sa de Facebook.

Certificatul digital UE conţine datele de identificare ale celui care îl solicită: numele şi prenumele, data naşterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum şi un identificator unic al certificatului. Verificarea pentru emiterea certificatului se va realiza simplu şi rapid: din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19; din aplicaţia Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore şi persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat, miercuri, că testarea de interconectare privind certificatele digitale ale UE privind COVID a fost realizată cu succes. Iar documentele vor fi gratuite şi disponibile atât digital, cât şi pe hârtie.  Pentru implementarea certificatelor digitale UE în ţara noastră, STS a realizat infrastructura de comunicaţii şi sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european. În cadrul testului s-a realizat upload-ul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) în gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare. Cu ajutorul cheii private vor fi semnate certificatele digitale UE emise de România. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel