Analiză: De ce cresc în continuare prețurile caselor în Spania, deși vânzările sunt în scădere

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Prețurile proprietăților dau bătăi de cap clienților (Foto: freepik)
Prețurile proprietăților dau bătăi de cap clienților (Foto: freepik)

Prețurile proprietăților din Spania sunt în continuă creștere, deși vânzările sunt în scădere. Cum explică analiștii.

Prețurile caselor din Spania au crescut cu 4% în 2023, în pofida unei scăderi generale a vânzărilor, potrivit noilor date imobiliare din Indicele prețurilor caselor publicat de Institutul Național de Statistică din Spania (INE).

Deși acest lucru sugerează o ușoară încetinire a pieței imobiliare spaniole, în special în comparație cu 2022, când prețurile au crescut cu 7,4%, prețurile atât pentru construcțiile noi (7,5%), cât și pentru proprietățile la mâna a doua (3,6%) au crescut în continuare de la an la an în 2023.

Creșterea din 2022 a fost cea mai mare variație anuală a prețurilor din peste un deceniu.

Experții spun că diferența dintre creșterile de preț ale proprietăților noi și second-hand este o dovadă a tensiunilor interne de pe piața construcțiilor noi, unde oferta este redusă.

"Obstacolele din jurul acestui tip de construcții au un drum lung de parcurs, nu numai din cauza inflației, care afectează costul materialelor, al producției și al logisticii, ci și din cauza nivelurilor scăzute de producție a construcțiilor noi", a declarat María Matos, director de cercetare la Fotocasa, pentru postul spaniol 20Minutos.

Deși prețurile par să se fi temperat într-o oarecare măsură, creșterile de prețuri comparativ mai blânde din 2023 au avut loc în ciuda unei scăderi generale a vânzărilor de 9,7% față de 2022 și a unei scăderi semnificative de 17,8% a creditelor ipotecare noi, arată datele INE.

Interesant este că, în ciuda scăderii generale a vânzărilor în termeni procentuali, 2023 a fost unul dintre cei mai buni ani din Spania pentru vânzările de proprietăți din 2007 încoace, cu 586.913 vânzări și al treilea cel mai bun an ipotecar din 2011 încoace, cu 381.560 de tranzacții semnate. 

Anomalie: cresc prețurile la imobiliare, deși au crescut și dobânzile, iar inflația este la nivel ridicat

 

Chiar dacă economia spaniolă s-a descurcat mai bine decât mulți dintre vecinii săi europeni în ceea ce privește controlul inflației, creșterile de prețuri au loc în pofida majorărilor ratelor dobânzilor din ultimii ani și a efectelor persistente ale inflației care slăbesc puterea de cumpărare.

"Cererea de cumpărare de locuințe continuă să fie foarte intensă, în ciuda celor zece creșteri ale ratelor dobânzilor și a înăspririi consecvente a creditelor ipotecare", spune Matos.

În întreaga țară, prețurile locuințelor au înregistrat variații pozitive ale ratei anuale în toate regiunile Spaniei. Datele INE arată că cele mai mari creșteri de preț din trimestrul al patrulea au fost înregistrate în Andaluzia (5,3 %), Navarra (4,7 %), Insulele Canare și Madrid (ambele cu 4,5 %).

Cele mai mici creșteri au fost înregistrate în Castilla-La Mancha (2,1 la sută), Extremadura (2,2 la sută) și Galicia (3,4 la sută).

Odată cu creșterile din 2023, prețurile locuințelor au crescut neîntrerupt în Spania din al doilea trimestru al anului 2014, când creșterile au fost reluate după șase ani întregi de declin, după spargerea bulei imobiliare din 2008.

 

-----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel