Amnesty International, mesaj după criticile lui Zelenski, ca urmare a raportului controversat 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

 Amnesty International şi-a prezentat scuzele, duminică, pentru "neplăcerile şi furia" provocate de un raport care acuza armata ucraineană că îi pune în pericol pe civili.

Raportul respectiv l-a înfuriat pe preşedintele Volodimir Zelenski şi a determinat demisia directorului filialei din Ucraina a organizaţiei. Joi, grupul pentru drepturile omului a publicat raportul în care afirma că prezenţa trupelor ucrainene în zonele rezidenţiale a sporit riscurile pentru civili în timpul invaziei ruseşti.

"Amnesty International regretă profund neplăcerile şi furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene", se afirmă într-un e-mail către Reuters.

"Prioritatea Amnesty International în acest conflict şi în orice conflict este să ne asigurăm că civilii sunt protejaţi. Într-adevăr, acesta a fost singurul nostru obiectiv atunci când am lansat această ultimă cercetare. Deşi ne susţinem pe deplin descoperirile noastre, regretăm durerea provocată". Oficialii ucraineni spun că încearcă să evacueze civilii din zonele din prima linie.

Armata rusă, care neagă că a atacat civili, nu a comentat raportul Amnesty.

În e-mailul său de duminică, conducerea Amnesty Internaţional a declarat că au fost depistate forţe ucrainene lângă reşedinţe civile din 19 oraşe şi sate pe care le-a vizitat, expunându-le riscului de a fi atacate de ruşi. "Acest lucru nu înseamnă că Amnesty International consideră forţele ucrainene responsabile pentru abuzurile comise de forţele ruseşti şi nici că armata ucraineană nu ia măsuri de precauţie adecvate în altă parte a ţării", se arată în comunicat.

"Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel abuzurile ruseşti", relatează Rador. 

Reacția lui Zelenski după raportul Amensty International

 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat joi seară Amnesty International că "încearcă să amnistieze statul terorist" Rusia, după ce ONG-ul a reproşat Kievului că pune în pericol civili în cadrul războiului cu Moscova, notează AFP.

Amnesty International "transferă responsabilitatea de la agresor la victimă", a adăugat el. Mai devreme, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, şi-a manifestat ''indignarea'' după acuzaţiile injuste ale ONG-ului.

Într-un raport publicat joi după o anchetă de patru luni, ONG-ul a acuzat armata ucraineană că stabileşte baze militare în şcoli şi spitale şi lansează atacuri din zone populate, o tactică despre care spune că încalcă dreptul internaţional umanitar.

"Agresiunea împotriva statului nostru este nejustificată, invazivă şi teroristă. Dacă cineva redactează un raport în care victima şi agresorul sunt puşi într-un fel pe picior de egalitate, dacă anumite date despre victimă sunt analizate şi acţiunile agresorului sunt ignorate, asta nu poate fi tolerat", a adăugat Volodimir Zelenski în cotidiana declaraţie video.

La rândul său, Dmitro Kuleba a acuzat Amnesty International că ''creează un fals echilibru între opresor şi victimă, între ţara care a distrus sute de mii de civili, oraşe, teritorii şi ţara care se apără cu disperare''.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel