Americanii se tem că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în Ucraina: „Sunt ușor de ascuns”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Oficialii administrației Biden sunt de părere că Vladimir Putin ar putea folosi mai întâi arme chimice în Ucraina înainte de a recurge la o confruntare nucleară cu NATO dacă trupele sale continuă să piardă teren. Îngrijorările vin pe fondul unui efort al Washingtonului de a se asigura că aliații sunt pregătiți pentru un astfel de eveniment, precum și de a mobiliza noi resurse și investiții în fabricarea sistemelor de detectare pentru momentul în care sunt utilizate substanțele chimice. Printre cei care au vorbit cu reporterii de la Politico se numără mai mulți oficiali din Departamentul Apărării.

Statele Unite nu au informații care să sugereze că un astfel de atac asupra Ucrainei este iminent, au spus oficialii, potrivit Observator. De fapt, mulți dintre ce cred că luptele se vor opri în lunile de iarnă, niciuna dintre părți nefiind capabilă să ocupe prea mult teren. Dar, în cazul pierderilor continue de pe câmpul de luptă sau al prăbușirii complete a armatei ruse, unii oficiali de rang înalt care analizează diferite scenarii au ajuns la concluzia că Moscova ar putea recurge la utilizarea armelor chimice.

Un astfel de atac ar implica substanțe chimice care sunt ușor de ascuns, ceea ce face mai dificil pentru țările occidentale să dovedească vinovăția Moscovei, a declarat un oficial. Rusia ar putea folosi agenți pe bază de medicamente - cunoscuți sub numele de PBA, a spus oficialul.

Experții și oficialii au declarat că urmărirea agenților farmaceutici și colectarea de informații despre dezvoltarea lor, în special în scopuri ofensive, a devenit din ce în ce mai dificilă. Substanțele folosite pentru a dezvolta arme chimice sunt ușor de ascuns și pot fi folosite în activitatea industrială civilă, a declarat Gregory Koblenz de la Universitatea George Mason.

 

Armele chimice, o preocupare mai veche a Rusiei

 

Statele Unite știu de multă vreme că Rusia vrea să își extindă capacitățiile sale de arme chimice. În plus, senatorii americani au fost informați despre stocul de arme chimice al Rusiei și despre amenințarea din Ucraina, potrivit unui consilier din Congres. Dar îngrijorările cu privire la posibila lor utilizare în război vin în contextul în care oficialii americani cred din ce în ce mai mult că Rusia va recurge la un război neconvențional dacă va continua să piardă teren.

Această evaluare determină administrația Biden să îmbunătățească metodele de detectare și pregătirea pentru un potențial atac chimic. În această toamnă, Pentagonul a trimis echipe în țările din Europa de Est pentru a consilia forțele armate cu privire la procedurile în cazul unei amenințări chimice sau biologice, potrivit unui oficial al Departamentului Apărării. Între timp, Statele Unite au furnizat Kievului echipamente de protecție chimică, biologică și nucleară, ca parte a asistenței de securitate de miliarde de dolari.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel