Americanii au ajutat Ucraina să lovească Moskva, nava amiral rusă scufundată în aprilie

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Statele Unite au furnizat informații care au ajutat forțele ucrainene să localizeze și să lovească Crucișătorul Moskva, nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră luna trecută, un alt semn că administrația își relaxează limitările autoimpuse cu privire la cât de departe va merge în a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei, au declarat oficiali americani citați de cotidianul New York Times.

Ajutorul care a contribuit la scufundarea navei amiral face parte dintr-un efort clasificat continuu al administrației Biden de a furniza Ucrainei informații în timp real despre câmpul de luptă. Aceste informații includ mișcările anticipate ale trupelor rusești, culese dintr-o evaluare americană recentă a planului de luptă al Moscovei pentru luptele din regiunea Donbas din estul Ucrainei, au mai declarat oficialii.

Administrația Biden a încercat să păstreze secrete o mare parte din informațiile privind câmpul de luptă și maritime pe care le împărtășește cu ucrainenii, de teamă că vor fi considerate o escaladare și îl vor provoca pe președintele Rusiei, Vladimir Putin. Dar, în ultimele săptămâni, Statele Unite au accelerat trimiterea de arme mai grele către Ucraina și au solicitat Congresului un ajutor militar, economic și umanitar suplimentar extraordinar de 33 de miliarde de dolari, demonstrând cât de repede se schimbă restricțiile americane privind sprijinul acordat Ucrainei.

Ucraina avea deja coordonatele de țintire, SUA doar le-a confirmat

 

Doi oficiali americani de rang înalt au declarat că Ucraina obținuse deja singură datele de țintire ale Moskva și că Statele Unite au oferit doar o confirmare. Dar alți oficiali au declarat că informațiile americane au fost cruciale pentru scufundarea navei de către Ucraina.

Ajutorul oferit de serviciile de informații americane pentru lovirea navei Moskva a fost raportat anterior de NBC News.

La 13 aprilie, forțele armate ucrainene  au tras, de la sol, două rachete Neptune, lovind Moskva și declanșând un incendiu care a dus în cele din urmă la scufundarea navei de război. Atenția s-a concentrat, de asemenea, asupra faptului dacă sistemele radar ale navei îmbătrânite funcționau corect. Oficialii ucraineni și americani au declarat că Moskva e posibil să fi fost distrasă de desfășurarea, de către Ucraina, a unei drone Bayraktar de fabricație turcească în apropiere.

Imediat după atac, oficialii administrației Biden au păstrat o tăcere scrupuloasă, refuzând să confirme chiar și faptul că Moskva a fost lovită. Dar, în ultimele zile, oficialii americani au confirmat că date de țintire din surse de informații americane au fost furnizate Ucrainei în orele dinaintea lansării rachetelor Neptun.

Scufundarea navei a fost o lovitură majoră pentru Rusia și cea mai importantă pierdere pentru o flotă din ultimii 40 de ani, scrie sursa citată.

Rusia a negat că rachetele ucrainene au jucat vreun rol în dispariția navei Moskva, susținând în schimb că un incendiu la bord a provocat o explozie de muniție care a dus la scufundarea navei. Posturile de știri rusești independente, cu sediul în afara țării, au raportat că aproximativ 40 de oameni au murit și alți 100 au fost răniți când nava de război a fost avariată și s-a scufundat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel