Alina Gorghiu: PNL cere DEMISIA neîntârziată a ministrului Justiţiei şi abrogarea OUG 7/2019

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Alina Gorghiu, reacția la demisia lui Mihai Tudose
Alina Gorghiu, reacția la demisia lui Mihai Tudose

Partidul Naţional Liberal cere demisia neîntârziată a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi abrogarea OUG 7/2019, care "a aruncat în aer sistemul judiciar", a anunţat vineri senatorul PNL Alina Gorghiu. 

Potrivit acesteia, OUG 7 ar trebui abrogată "fără ca Tudorel Toader să vină cu alte glume proaste de modificare a ordonanţei în următoarea şedinţă de Guvern". 

"Protestele magistraţilor din această săptămână au fost perfect justificate. (...) Toate lucrurile acestea au ajuns în acest punct de criză pentru că, de-a lungul ultimilor doi ani de zile, PSD a vrut să subjuge Justiţia, şi n-a ţinut cont de niciun semnal venit de la profesia de magistrat. Situaţia de astăzi din sistemul judiciar este obligatoriu să fie detensionată, motiv pentru care PNL cere în mod ferm două lucruri - ca doamna prim-ministru Dăncilă să iasă public şi să-şi ceară scuze pentru OUG 7/ 2019, care a aruncat în aer sistemul judiciar, şi să spună un lucru simplu, fără să greşească din punct de vedere gramatical, şi anume că doreşte abrogarea şi că o va şi face (...) fără ca domnul Toader să vină cu alte glume proaste de modificare a ordonanţei în următoarea şedinţă de Guvern. Iar al doilea lucru pe care PNL îl cere astăzi este demisia neîntârziată a acestui ministru (n.r. - Toader), care a aruncat în criză tot ce înseamnă Justiţie în România. Prezenţa domniei sale în continuare la Ministerul Justiţiei aduce numai lipsă de credibilitate în sistem şi în raport cu partenerii externi", a declarat Gorghiu, la Parlament. 

Senatorul PNL a vorbit, totodată, despre demersul pe care PNL a reuşit să-l facă în această săptămână - sesizarea înaintată APCE, for mandatat să sesizeze Comisia de la Veneţia pe OUG 7 /2019, respectiv pe OUG 90 şi 92 din 2018. 

"Acest lucru se întâmplă nu pentru că ne este foarte la îndemână să facem această sesizare la fiecare abuz al puterii din România, ci pentru că nu avem un Avocat al Poporului. Avem un Victor Ciorbea care este un avocat al PSD, un Victor Ciorbea care n-a sesizat niciun fel de ordonanţă abuzivă la CCR, care a decredibilizat o instituţie care, în mod normal, trebuia să apere statul de drept şi democraţia din România. Pentru că Avocatul Poporului n-a făcut acest demers la CCR, noi, ca Partid Naţional Liberal, am făcut sesizarea prin delegaţia pe care o avem la APCE. (...) Punctele principale se concentrează pe transformarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor într-un parchet de sine stătător, care să nu aibă niciun fel de control ierarhic din partea procurorului general, ceea ce generează un efect major de presiune şi intimidare a magistraţilor. (...) Am contestat eliberarea din funcţie a magistraţilor pentru neîndeplinirea condiţiei bunei reputaţii - un criteriu care poate fi interpretat arbitrar. Un alt punct - limitarea interimatului la 45 de zile pentru procurorii de rang înalt, ceea ce riscă să genereze blocaje. Deja DNA este în această situaţie, pentru că ministrul Justiţiei n-a făcut propuneri pentru acele funcţii", a explicat Alina Gorghiu. 

Un alt punct al sesizării către APCE s-a referit şi la faptul că principiul separării carierelor judecătorilor şi procurorilor ''a fost brusc abandonat, deşi toţi magistraţii şi-au dorit această separare". 

"Am convingerea că, în aprilie, când va fi sesiunea de plen a APCE, vom avea un răspuns la această sesizare, şi anume vom vedea cum Comisia de la Veneţia va fi împuternicită să ajute statul român să iasă din acest impas în care am fost puşi de PSD", a adăugat liberala. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel