Alexandru Rafila: "O să asistăm la o vânătoare de vrăjitoare"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susţine că este posibil să aibă loc "o vânătoare de vrăjitoare" în rândul personalului medical şi afirmă că acesta va fi "într-un fel sau altul culpabilizat pentru eventualele nereuşite sau probleme" legate de pandemia de coronavirus.

"Mai există un lucru care este extrem de periculos în momentul de faţă, este cel de presiuni asupra personalului medical. Eu vă spun ce se întâmplă cel puţin la noi, la "Matei Balş", unde, fie din cauza board-ului politic, fie din cauza unor incapacităţi în a explica suficient lucrurile legate de infecţia cu noul coronavirus, pacienţii fac de multe ori presiuni de tot felul de tipuri asupra personalului medical. Să ştiţi că noi aici lucrăm într-o tensiune extrem de mare şi cred că lucrul acesta ar trebui într-un fel sau altul oprit (...). Altfel, o să asistăm la finalul acestei pandemii sau nu ştiu dacă la finalul pandemiei, dar când problema de sănătate publică nu va mai fi atât de acută, o să asistăm la o vânătoare de vrăjitoare în rândul personalului medical, care o să fie într-un fel sau altul culpabilizat pentru eventualele nereuşite sau probleme legate de această pandemie. Lucrul acesta se manifestă şi în zilele acestea printr-o lipsă de asumare câteodată la nivel politic a unor măsuri", a afirmat Alexandru Rafila.

El a făcut aceste declaraţii la dezbaterea online "Cum va arăta 'noua normalitate' în sistemul sanitar", organizată, vineri, de trustul de presă DC Media Group.

În opinia sa, accesul pacienţilor cu boli cronice la servicii medicale a fost limitat în această perioadă de "o formulare nefericită" la nivelul unor acte normative care au fost emise în timpul stării de urgenţă.

"Cred că a fost vorba de o formulare nefericită la nivelul unor acte normative care au fost emise în timpul stării de urgenţă, care practic au pasat responsabilitatea deciziei referitoare la actul medical total în zona medicilor, care trebuiau să spună dacă într-adevăr pacientul 'se califică' să fie consultat, tratat, ori lucrul acesta nu e normal. Trebuia să existe o foarte clară definire a tipurilor de afecţiuni care puteau să beneficieze în această perioadă de tratament. Oamenii trebuiau încurajaţi să meargă la medic, dacă aveau afecţiuni cronice sau boli care se puteau agrava din cauza neintervenţiei medicale şi încă un lucru care a fost şi încă constituie un obstacol este cel legat de 'obligativitatea' testării pacienţilor înainte de consultaţii sau de intervenţia medicală, ei neavând niciun motiv să fie testaţi", a afirmat Rafila.

Potrivit lui Alexandru Rafila, pacienţii nu trebuie puşi să plătească testarea.

"Dacă unitatea medicală decide că vrea să testeze toţi pacienţii, lucrul acesta se poate face, dar trebuie să fie responsabilitatea unităţii respective, nu poate să fie parte dintr-un program sau să fie puşi pacienţii să plătească pentru acest test, care poate să limiteze sau să întârzie în mod nejustificat actul medical", a adăugat Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel