Alertă teroristă. Patru colete cu bombă trimise, în ultimele două zile, instituțiilor de stat din Spania. Ultimul, destinat lui Pedro Sanchez

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Poliția spaniolă a descoperit orașul de origine din care provin scrisorilor-capcană / Sursa foto: El Espanol
Poliția spaniolă a descoperit orașul de origine din care provin scrisorilor-capcană / Sursa foto: El Espanol

Guvernul Spaniei dezvăluie că și premierul Pedro Sánchez a primit un colet bombă. Este al patrulea colet cu bombă interceptat, în două zile, după scrisoarea-bombă adresată ambasadorului Ucrainei la Madrid, alta detectată în Instalaza și alta din Torrejón.

În total, în mai puțin de o săptămână, au fost depistate cinci scrisori-bombă adresate diferitelor instituții de stat. Dintre toate acestea, în ultimele ore a fost detectat unul care era adresat președintelui guvernului, un altul care a fost interceptat la Ministerul Apărării, iar un al treilea la baza aeriană Torrejón de Ardoz.

În urmă cu câteva zile, agenții însărcinați cu securitatea diferitelor instituții ale statului spaniol au detectat un plic cu material pirotehnic al cărui destinatar era premierul Pedro Sánchez. Acesta a fost detectat și neutralizat de serviciile de securitate ale Președinției Guvernului.

Interceptarea a avut loc la 24 noiembrie, după ce serviciile Departamentului de Securitate al Președinției Guvernului, în timp ce cerneau și filtrau corespondența, au detectat o scrisoare suspectă. Era un plic adresat președintelui guvernului, trimis prin poștă.

Alertă teroristă în Spania

 

Departamentul de securitate a activat protocoalele relevante și, după ce a securizat zona, a procedat la deflagrarea controlată a plicului. Potrivit Ministerului de Interne, în așteptarea rezultatelor definitive ale analizelor în curs de efectuare, plicul ar putea conține o substanță similară cu cea folosită în dispozitivele pirotehnice.

În aceeași zi, la aceeași oră, secretarul de stat pentru securitate din cadrul Ministerului de Interne a ordonat Poliției Naționale și Gărzii Civile să ia măsuri extreme pentru a proteja administrațiile și clădirile publice, în special în ceea ce privește controalele asupra livrărilor poștale.

Potrivit surselor din anchetă citate de EL ESPAÑOL  în această dimineață a fost detectat un alt plic suspect la sediul Ministerului Apărării, în centrul Madridului. Acesta a fost detectat de serviciile de securitate, care au chematechipele de intervenție.

Colet cu bombă trimis lui Pedro Sanchez

 

Acesta a fost al treilea pachet descoperit în doar câteva ore după cele detectate miercuri. În același timp, la primele ore ale dimineții, s-a aflat despre sosirea unui alt pachet similar la baza aeriană din Torrejón de Ardoz, baza militară de la care au plecat în ultimele luni zborurile de ajutorare spaniole către Ucraina. 

Potrivit unor surse din poliție confirmate pentru EL ESPAÑOL, pachetul a fost detectat de agenții de securitate. Echipele speciale ale Poliției Naționale au izolat deja zona. Ministerul Apărării confirmă că nicio persoană nu a fost rănită. 

S-a întâmplat, potrivit sursei citate, la primele ore ale dimineții de miercuri. Între orele 03.00 și 04.00. Sistemele de securitate de la baza aeriană Torrejón de Ardoz au detectat un plic suspect, care a fost analizat cu raze X și s-a constatat că acesta conținea un fel de mecanism.

Atât ofițeri ai Poliției Naționale, cât și ai Gărzii Civile au mers la bază pentru a securiza zona, iar anchetatorii de poliție analizează acum plicul, care era adresat Centrului Satelitar.

Ca urmare a acestor evenimente, Poliția Națională desfășoară o anchetă confidențială, condusă de către Comisariatul General de Informații (CGI), în cadrul căreia se efectuează investigații și analize relevante. Plicurile care au ajuns la Moncloa și Torrejón ar fi similare, prin caracteristicile și conținutul lor, cu cele primite miercuri de Ambasada Ucrainei la Madrid și de firma Instalaza din Zaragoza.

Colet suspect trimis ambasadorului ucrainean la Madrid

 

Aceste trei noi transporturi se adaugă la celelalte două descoperite miercuri. Prima a fost adresată ambasadorului ucrainean la Madrid, iar a doua companiei Instalaza, fabrica care a fabricat lansatoarele de rachete pe care Spania le-a trimis Ucrainei la începutul războiului. 

Coletul care a explodat la ambasadă a provocat un rănit minor atunci când scrisoarea a explodat. Deflagrația s-a produs când unul dintre lucrătorii din secția administrativă a ambasadei a manipulat plicul și pachetul suspect pe care îl conținea.

Când s-a uitat la cutia în care se afla plicul, i s-a părut ciudat că nu avea nicio adresă de retur pe el, așa că nu l-a pus în scaner și l-a deschis în grădina clădirii. În timp ce îl manevra, a auzit un clic și s-a îndepărtat rapid înainte de explozie. 

Deși a reușit să scape la timp, a suferit răni minore la mână și a ajuns singur la spitalul Nuestra Señora de América din capitală. Acolo a primit asistență medicală.

Oficiali ai Poliției Naționale au declarat pentru EL ESPAÑOL că scrisoarea era adresată ambasadorului, diplomatul veteran Serhii Pohoreltsev. Două persoane au asistat la detonare.

Patru colete cu bombă trimise, în ultimele două zile, instituțiilor de stat din Spania

 

Cea de-a doua scrisoare a fost detectată la compania Instalaza din Zaragoza, de unde provin lansatoarele de rachete trimise de Spania în Ucraina.

Judecătorul José Luis Calama, șeful Judecătoriei de Instrucție nr. 4 din cadrul Audiencia Nacional, a încorporat deja procedurile privind acest nou episod în dosarul pe care l-a deschis odată cu trimiterea celorlalte două plicuri. Faptele sunt cercetate ca o presupusă infracțiune de terorism.


-----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel