Alegeri Spania, 28 aprilie. Ultimele cifre înainte de vot

Narcis Popa |
Data publicării:

Socialiştii spanioli ar obţine primul loc în alegerile legislative programate să aibă loc la 28 aprilie, fiind creditaţi cu un scor de 31,1%, care le-ar aduce între 137 şi 139 de mandate, dar nu le-ar asigura o majoritate în camera legislativă inferioară cu 350 de locuri, indică cel mai recent barometru GAD3/ABC, dat publicităţii luni de cotidianul madrilen, transmite Reuters.

O coaliţie de trei partide de dreapta - Partidul Popular (PP, conservator), Ciudadanos (liberal) şi Vox (extremă dreapta) - ar obţine 45,6% din voturi, echivalentul a 149-158 de mandate, tot sub necesarul de 176 de mandate care asigură o majoritate parlamentară.

Socialistul Pedro Sanchez ar putea păstra şefia guvernului dacă va reuşi să-şi asigure o nouă majoritate parlamentară, cu sprijinul formaţiunii Podemos (stânga radicală) şi al partidelor naţionaliste din Valencia şi Ţara Bascilor.

Sanchez ar putea încerca şi formarea unei coaliţii cu Ciudadanos, dar această formaţiune a exclus orice acord cu socialiştii.

Şeful executivului a anunţat la mijlocul lunii februarie convocarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 28 aprilie, a treia rundă în mai puţin de patru ani.

Decizia a fost luată în urma unei şedinţe de guvern convocate după ce parlamentul a respins proiectul de buget al socialiştilor pe fondul crizei persistente din Catalonia.

Aflat în fruntea guvernului cu cea mai redusă susţinere parlamentară din istoria ţării, Sanchez nu a reuşit să menţină fragila majoritate formată din socialişti, stânga radicală Podemos, separatiştii catalani şi naţionaliştii basci, care i-a permis să-l înlăture de la putere, la 1 iunie 2018, printr-o moţiune de cenzură, pe predecesorul său conservator Mariano Rajoy.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel