Alegeri anticipate, informații din Ordonanța de Urgență: Week-end „de foc“ și liste suplimentare

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
gov.ro
gov.ro

24 de Ordonanțe de Urgență de Guvern au fost adoptate astăzi. Printre acestea s-a regăsit și cea privind organizarea alegerilor anticipate, care aduce mai multe modificări legii electorale.

Una dintre modificările din ordonanța de urgență este aceea că se reduc termenele până la care se pot organiza alegeri parlamentare. De pildă, Guvernul este obligat în prezent să anunțe cu 90 de zile înainte dată alegerilor, iar în textul propus în ședință, această perioadă se reduce la jumătate,  doar 50 de zile.

„Actul normativ care numără 24 de pagini mai prevede că alegerile anticipate pot fi organizate în același week-end cu cele locale. Astfel, alegerile locale ar putea avea loc sâmbătă, iar alegerile anticipate duminică, pentru a nu există riscul confuziei. 

În preambulul acestei ordonanțe se vorbește despre iminența demiterii Guvernului și de posibilitatea crescută a declanșării dizolvării Parlamentului, sunt purtate anumite termene pentru că se precizează foarte clar că la 5 zile de la dizolvarea Parlamentului, Guvernul și AEP stabilesc procedura pentru organizarea alegerilor anticipate și, în cel mult 5 zile de la dizolvare, Guvernul trebuie să aloce bani pentru organizarea acestor alegeri.

Foarte important, dacă ne raportăm la listele suplimentare pentru că există deja acea precizare, pe listele suplimentare din țară, care nu existau până acum, pot vota persoanele care au domiciliul pe raza secției dar care nu erau înscrise pe listele electorale arondate secției sau persoanele care în ziua votării se află în altă Unitate Administrativ-Teritorială, adică alt județ, precum și membrii secției de vot, dar și alegătorii cu mobilitate redusă.

Cei de la PNL au făcut un calcul și ar putea astfel să voteze 2 milioane de oameni în plus“, a explicat jurnalista Realitatea PLUS, Mioara Costin.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel