Alarmă la Bruxelles: Fondurile UE pentru măsurile de ajutor în cazul dezastrelor naturale, insuficiente

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Alarmă la Bruxelles. Fondurile UE pentru măsurile de ajutor în cazul dezastrelor naturale, insuficiente. Sursa foto: freepik.com
Alarmă la Bruxelles. Fondurile UE pentru măsurile de ajutor în cazul dezastrelor naturale, insuficiente. Sursa foto: freepik.com

Uniunea Europeană investește 1,2 miliarde de euro anual în fondul său social, de care membrii se pot folosi după dezastre naturale. Fondurile au fost deja epuizate anul acesta.

Autoritățile de la Bruxelles au declarat, marți, 12 septembrie, că fondurile disponibile pentru măsuri de ajutor în zonele dezastre nu mai sunt suficiente. De vină sunt evenimentele meteorologice devastatoare.

Mecanismul UE de dezastru a fost activat de douăsprezece ori doar în lunile iulie și august. Declanșatorii au fost incendiile forestiere, inundațiile și situațiile de urgență din Ucraina, a explicat comisarul UE responsabil, Janez Lenarcic.

În ultimii doi ani, cererile de ajutor în sistemul european de protecție civilă au explodat. Este o creștere de 400 la sută, scrie krone.at.

„Resursele și-au atins limitele”, a spus politicianul sloven. „În curând s-ar putea să nu mai putem ajuta atunci când este necesar.” Potrivit informațiilor, fondurile au fost deja epuizate complet în 2021 și 2022. În anul curent, amploarea dezastrelor naturale a crescut, după cum au demonstrat incendiile forestiere și inundațiile din Grecia și Spania sau inundațiile din Slovenia.

„Pentru a menține un viitor locuibil și a supraviețui acestei noi normalități brutale, avem nevoie în primul rând de investiții mai multe și mai bune în prevenire și adaptare”, a declarat comisarul UE pe rețeaua X (fostul Twitter).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel