Agricultura din Anglia, aproape de colaps. Fermierii vor muncitorii români înapoi și pun presiune pe guvern

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Agricultura din Regatul Unit este aproape de colaps din cauza lipsei forței de muncă, iar fermierii din Marea Britanie pun presiune pe guvern să relaxeze condițiile de muncă pentru lucrătorii români și bulgari. 

Brexitul și pandemia de i-a adus pe britanici în pragul falimentului. Agricultura este unul dintre domeniile afectate de lipsa lucrătorilor proveniți din România, Bulgaria și alte state din Uniunea Europeană, potrivit Știrile ProTv

Fermierii sunt disperați și îi cer premierului Boris Johnson să relaxeze condițiile de acces pe piața muncii din Regat, astfel încât lucrătorii din afara Marii Britanii să-și reia locurile de muncă pierdute după ieșirea țării din UE.

Situația este gravă în zootehnie, unde proprietarii de porci atenționează că sunt în situația de a incinera sute de mii de porci din cauză că nu au personal calificat pentru a lucra în abatoare.

Sophie Hope (36 de ani) deține o fermă de porci în Gloucestershire și spune că sectorul zootehnic este aproape de dezastru.

„Nimeni nu vrea să-și ucidă animalele, dar știu deja un fermier care a sacrificat 1.000 de purcei săptămâna aceasta și un altul care iese din afacere după 50 de ani”, a dezvăluit ea într-un interviu acordat publicației The Mirror.

Boris Johnson, apel la companiile britanice: "Măriți salariile și nu mai cautați muncitori străini"

 

Premierul britanic Boris Johnson a cerut marţi mediului de afaceri din ţara sa să se adapteze realităţii post-Brexit şi mai degrabă să depună eforturi pentru a atrage forţă de muncă pe plan naţional în loc să depindă de imigranţi, chiar dacă aceasta va implica pe termen scurt perturbări în activitatea de aprovizionare, relatează agenţia EFE. 

În pofida crizei de aprovizionare cu combustibili din cauza numărului insuficient de şoferi de camion şi lipsei de lucrători în sectorul de procesare a cărnii sau în HoReCa, Johnson a susţinut că nu există o criză în sine a forţei de muncă şi nici una de aprovizionare, ci o ''presiune'' generată de relansarea economiei după restricţiile din pandemie.

De asemenea, Marea Britanie se află după Brexit ''într-un punct de inflexiune'' în care lasă în urmă un sistem prin care depindea de ''forţa de muncă ieftină şi slab calificată'' străină, pentru a evolua către o economie cu salarii şi calificări înalte, a explicat premierul britanic într-o declaraţie acordată postului BBC în timpul congresului anual al Partidului Conservator.

El le-a sugerat astfel transportatorilor să rezolve problema deficitului de şoferi de camion crescând salariile, pentru a face acest sector mai atractiv, nu căutând forţă de muncă ieftină din străinătate.

5.000 de vize temporare pentru șoferi străini

 

Johnson a precizat că s-au primit numai 127 de solicitări de eliberare a unor vize temporare pentru şoferi de camion, deşi guvernul său a acceptat să acorde 5.000 de astfel de vize pentru şoferi străini care să se angajeze pe un astfel de post în Marea Britanie, situaţie care în opinia sa reflectă o problemă de ofertă globală pentru această categorie profesională.

Însă un reprezentant al acestui sector consideră că numărul redus al acestor solicitări este ca urmare a faptului că vizele aprobate de guvernul britanic sunt doar pe termen scurt, fiind valabile numai până în luna martie, ceea ce le face să fie puţin atractive.

În acest timp, cotidianul conservator Daily Telegraph scrie că în opinia guvernului de la Londra actuală criză a aprovizionării şi forţei de muncă nu este rezultatul unei proaste gestiuni a statului, ci a faptului că multe companii ''dependente de forţa de muncă ieftină'' străină nu s-au pregătit pentru consecinţele ieşirii Marii Britanii din UE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel