Africanii dau vina pe Europa pentru răspândirea Omicron. Diplomați străini, testați pozitiv

Alexandru Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Preşedintele Botswanei acuză Europa pentru apariția și răspândirea variante Omicron. 

Preşedintele Botswanei, Mokgweetsi Masisi, susţine că unii dintre cei patru diplomaţi străini care au fost testaţi pozitiv în ţara sa la varianta Omicron a noului coronavirus au venit din Europa, relatează vineri Reuters. Preşedintele a cerut în consecinţă să se renunţe la interdicţiile de călătorie impuse împotriva ţărilor sud-africane.

Deşi nu s-a stabilit deocamdată cum şi unde a apărut Omicron, pe 25 noiembrie Republica Africa de Sud, urmată de Botswana a doua zi, a raportat detectarea unei noi variante de coronavirus cu mutaţii diferite de varianta Delta, considerată dominantă. Şi Africa de Sud s-a plâns că a fost pedepsită pentru că a identificat din timp noua variantă, menţionează Reuters.

Interdicţiile de călătorie



Interdicţiile de călătorie sunt "nenecesare şi, dacă mă întrebaţi pe mine, în lipsa unei expresii mai bune, iresponsabile", a declarat Masisi într-un interviu acordat CNN joi seara, scrie Agerpres. 

"Diplomaţii au venit din câteva ţări şi au trecut prin mai multe ţări înainte de a ajunge în Botswana", a adăugat Masisi.

Acesta a refuzat să le dezvăluie cetăţenia, afirmând doar că "unii au fost în Europa, iar alţii în altă parte". Întrebat dacă unii dintre diplomaţi au venit în Botswana din Europa, el a replicat: "Într-adevăr".

Statul african face investigații



Statul african a anunţat săptămâna trecută că investighează în legătură cu anumite mutaţii ale coronavirusului descoperite în cazul a patru străini veniţi în ţară într-o misiune diplomatică pe 7 noiembrie. Aceştia ar fi plecat din Botswana pe 11 noiembrie. Până acum, Botswana a raportat peste 20 de cazuri ale noii variante.

Purtătorul de cuvânt prezidenţial Batlhalefi Leagajang a declarat pentru Reuters că Masisi nu va dezvălui ţările prin care au trecut respectivii diplomaţi ori ţările de origine ale acestora pentru că "virusul nu ar trebui niciodată geopolitizat".

Până acum, prezenţa variantei Omicron a fost raportată în peste 20 de ţări.

CITEȘTE ȘI: Omicron. Israelul opreşte localizarea prin supravegherea telefoanelor a posibilelor cazuri de infectare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel