Afganistan. Cum au scăpat cei 14 agenți de securitate români: „Le-am lăsat 400 de puști, mașini blindate” - VIDEO

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Afganistan. Cum au scăpat cei 14 agenți de securitate români: „Le-am lăsat 400 de puști, mașini blindate”
Afganistan. Cum au scăpat cei 14 agenți de securitate români: „Le-am lăsat 400 de puști, mașini blindate”

Printre românii salvați din Afganistan s-au numărat și 14 agenți de securitate români, care se aflau într-o tabără aflată la câțiva kilometri de aeroportul din Kabul.

După ce talibanii au acaparat capitala afgana, aici s-au adunat peste 400 de angajați ai unei companii canadiene de securitate.
Timp de cinci zile s-au purtat negocieri pentru ca oamenii să poată ajunge la aeroportul din Kabul.

Adelin Petrișor a vorbit, într-un material realizat pentru TVR, cu unul dintre cei 14 români evacuați săptămâna trecută din Afganistan.

Cristi, un fost luptător din Forțele Speciale ale Armatei, acum contractor civil cu șapte ani de misiuni în Africa și Asia, a povestit cum au fost discuțiile, precizând că de cel puțin două ori plecare spre aeroport s-a amânat în ultima clipă, iar ca să poată fi evacuați ei au fost obligați să le lase talibanilor tot armamentul.

„Au rămas peste 400 de puști de asalt, multe pistoale, mitraliere, muniții de diferite calibre, multe mașini blindate”, a spus el.

 

„Eram ca sardinele în niște autobuze aduse de ei”

 

În cea de-a cincea zi de negocieri, talibanii i-au înghesuit pe cei 400 de oameni în autobuze și au plecat spre aeroport, relatează Știrile PRO TV. Și au plecat spre aeroport, dar din cauza punctelor de control și a afganilor care încercau să fugă, drumul de câțiva km a durat aproape o oră. Lângă aeroport, aceștia au fost abandonați de talibani.

„Nu aveam unde să ne ducem înapoi, nu aveam muniție, nu aveam nimic, eram ca sardinele în niște autobuze aduse de ei, pe marginea drumului, între oraș și aeroport”, a mai spus românul.

Românii au aștept trei ore până au fost primiți în zona liberă.

„Când am ajuns la avion și am văzut și băieții care ne așteptau, și personalul ... Erau pregătiți cu apă și o vorbă bună....S-a simțit în momentul acela că statul român chiar s-a implicat în acțiunea asta. Chiar s-a simțit”, a mai spus bărbatul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel