Afaceristul Dumitru Morhan, infractor în România, cetăţean de onoare în Ucraina. Viaţa de lux a unui urmărit penal

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
politia_romana_masina
politia_romana_masina

Afaceristul Dumitru Morhan, dat în urmărire generală în România, duce o viaţă luxoasă în Ucraina, unde are afaceri prospere şi pare că se implică în societatea civilă. El a fost declarat recent „voluntarul anului” de către o asociaţie a ofiţerilor pensionari şi a primit o diplomă de merit de la Primăria Storojineţ. 

La sfârşitul săptămânii trecute, afaceristul Dumitru Morhan, dat în urmărire generală într-un dosar de înşelăciune şi în cazul căruia statul român a cerut extrădarea, şi-a anunţat prietenii din Suceava că va fi făcut cetăţean de onoare al oraşului Storojineţ, din Ucraina, unde a fugit în 2014, ca să scape de închisoare.

Prezent la evenimentele organizate cu ocazia de Zilelor Oraşului, Morhan nu a primit titlul cu care se lăuda, dar a fost gratulat cu două diplome de merit din partea municipalităţii, scrie Adevărul

Dumitru Morhan a venit la ceremonii însoţit de o echipă de filmare, a împărţit cu emfază bani cerşetorilor care i-au ieşit în drumul spre scenă şi a cerut să fie fotografiat alături de poliţiştii care asigurau ordinea la eveniment, semn că n-ar avea probleme cu legea în statul vecin.

„Se acordă lui Dumitru Morhan, proprietarul uzinei de ape minerale Budineţ, pentru poziţia civică activă, pentru activitatea filantropică, conştiincioasă, în domeniul protecţiei sociale a cetăţenilor, ajutorul constant în realizarea acţiunilor filantropice, contribuţia personală de umanism şi empatie. Cu ocazia aniversării zilei oraşului”, este mesajul de pe diploma semnată de preşedintele comunităţii teritoriale unite Strojineţ.

A doua diplomă a fost primită, pentru activitatea de voluntariat, din partea Uniunii Ofiţerilor din Structurile de Forţă şi a altor Formaţiuni Militare, o asociaţie a ofiţerilor pensionari care au activat în Poliţie şi Servicii. 

 

„Am fost numărul 1 în România, sunt numărul 1 şi în Ucraina” 

 

Dumitru Morhan susţine că a intrat în Ucraina legal şi că avea în conturi 50 milioane de euro pe care i-a investit într-o fabrică de ape minerale şi o fabrică de dulciuri. 

„Am fost numărul 1 în România, sunt numărul 1 şi în Ucraina (...). Am investit în Ucraina 50 de milioane de euro. Am luat una dintre cele mai mari fabrici de apă minerală din Ucraina. Business-ul merge foarte bine. Avem investiţii serioase şi la Hmelnitc. Avem o fabrică de zahăr şi dulciuri. Ne ocupăm şi de construcţii”, a declarat afaceristul penal în România, dar meritoriu în Ucraina.

În România, el a deţinut în judeţul Suceava o fabrică de lactate şi o balastieră. 

Dumitru Morhan a ieşit din închisoare în primăvara anului 2014, iar câteva luni mai târziu, a plecat în Ucraina fără aştepte pronunţarea în cel de-al doilea dosar de înşelăciune în care era cercetat. Potrivit avocatului său, înainte de plecarea din ţară mai avea de executat 6 luni de închisoare, iar acum ar fi vorba de 12 luni. 

Potrivit Poliţiei Română, însă, Morhan ar trebuie să mai stea după gratii încă trei ani şi ar avea dreptul la revizuirea dosarului abia în 2024. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel