Adrian Năstase îndeamnă PSD să-l suspende pe președintele Klaus Iohannis

Narcis Popa |
Data publicării:

Adrian Năstase îndeamnă PSD să înceapă procedurile pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. 

"In seara asta, Klaus Werner Iohannis a anuntat că, după căderea guvernului Iohannis I, va anunta mâine un nou guvern – guvernul Iohannis II. După un simulacru de consultări cu partidele politice. Va dori să facă aceeasi smecherie pe care a făcut-o, in mai multe rânduri, Băsescu, desemnându-l pe primarul Negoită sau pe consilierul de la BNR – Lucian Croitoru – candidati de premier. Nu vreau să merg si mai in urmă…

Astăzi, in Parlament, prin adoptarea cu un vot zdrobitor a motiunii de cenzură, s-a evidentiat o nouă majoritate. O majoritate care poate, in mod legitim, să propună un candidat de premier. Inteleg că PSD, Pro România si Alde ar dori să facă o astfel de propunere (poate sprijiniti de UDMR).  Iohannis vorbeste de democratie dar ignoră pozitia partidelor in criza pe care el a creat-o si se ante-pronuntă in legătură cu rezultatul consultărilor. In plus, face acuzatii si jigneste un partid politic. Jigneste si actualul parlament.

In aceste conditii, se poate afirma că el isi incalcă prerogativele constitutionale. Există remedii? Bineinteles. Unul din ele este prevăzut in art. 95 din Constitutie – suspendarea presedintelui. Propunerea de suspendare poate fi initiată de o treime din parlamentari iar suspendarea poate fi decisă cu majoritatea acestora, după consultarea CCR. Presedintele, in această situatie, poate da explicatii Parlamentului cu privire la faptele ce i se impută.

După aprobarea suspendării, in 30 de zile se organizează (sau nu)  un referendum pentru demitere. 

Este important articolul 98 din Constitutie care precizează că in cazul suspendării presedintelui, interimatul functiei este asigurat de presedintele Senatului sau de presedintele Cameri Deputatilor. Iar acest interimar poate face, la rândul lui, după consultări, desigur, propuneri de candidat de premier!", este mesajul lui Adrian Năstase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel