„Ademeniți cu salarii mari”. Patroni din Franța, condamnați după ce au exploatat muncitori români în construcții. Despăgubiri de peste 4,6 milioane de euro

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„Ademeniți cu salarii mari”. Patroni din Franța, condamnați după ce au exploatat muncitori români în construcții. Despăgubiri de peste 4,6 milioane de euro
„Ademeniți cu salarii mari”. Patroni din Franța, condamnați după ce au exploatat muncitori români în construcții. Despăgubiri de peste 4,6 milioane de euro

Între anii 2011 și 2016, managerii companiilor de construcții s-au bazat pe muncitori „recrutați” din România și Polonia. În urma unei anchete efectuate de jurisdicția interregională specializată Bordeaux, Franța, 17 persoane au fost judecate și condamnate. Au fost date pedepse cu închisoarea și peste 4,6 milioane de euro despăgubiri acordate Urssaf (n.r. - Uniunea pentru colectarea contribuțiilor la asigurările sociale și a alocațiilor familiale). 

La sfârșitul unei luni de deliberare, prima cameră de corecție din Bordeaux tocmai a condamnat un director de companie, care lucra în industria construcțiilor și care a fost acuzat, printre altele, că „și-a imaginat împrumuturi de muncă într-un scop profitabil”, la o pedeapsă de 5 ani de închisoare și 20.000 de euro amendă. Un autoturism care îi aparținea și o casă, situată în Fauga, au fost sechestrate definitiv.

„Vom face recurs”, avertizează avocații săi, Mes Keit Nguyen și Alexandre Martin. Un apel de actualitate și pentru ceilalți oficiali implicați în acest dosar și apărați în special de Me Emmanuel Tricoire sau Me Jacques Derieux. Un total de 17 inculpați s-au prezentat în fața instanței de la Bordeaux la sfârșitul lunii februarie. Unii au petrecut chiar câteva săptămâni în detenție la demararea anchetei din toamna lui 2016. Toți au fost condamnați chiar dacă instanța a acordat achitări parțiale pentru infracțiunile de desfășurare a muncii ascunse.

Olanda. Muncitori în construcții, descoperiți în condiții groaznice la o mănăstire: „Este un semnal de alarmă!” Se cer măsuri pentru a proteja mai bine lucrătorii străini

 

„Românii și polonezii au fost ademeniți cu salarii mari”

 

Conform constatărilor inițiale ale inspectorilor de muncă pe diverse șantiere din Haute-Garonne, dar și din Lot, Hautes-Pyrénées sau Limousin din Franța, acești manageri de firme au beneficiat de forță de muncă din România sau Polonia - mai mult de 100 de muncitori în total.

Înainte de a fi zidari sau muncitori, nu întotdeauna calificați în Sud-Vest, această forță de muncă a fost recrutată din țările lor de agenții temporare fără existență legală. Potrivit presei din Franța, agențiile de recrutare erau fondate de „un puternic oficial român și un avocat german, urmăriți penal și ulterior condamnați”.

„Românii și polonezii au fost ademeniți cu salarii care pot fi mai mari decât cele din țările lor, dar foarte departe de regulile dreptului muncii francez”, arată rechizitoriul. Săptămânile au trecut fără zile libere, iar timpul de lucru a fost dublu față de cele 35 de ore în vigoare.

„Lucram toată luna, mă plăteau doar 16 zile”. Abuzurile asupra muncitorilor din fermele de căpșuni din Spania: „Toată lumea profită de situația noastră”

 

Muncitorii se întorceau mereu la muncă, „dovada că condițiile lor nu erau atât de rele”

 

Avocații apărării au încercat să sublinieze că acești muncitori, care plecau acasă aproximativ o dată la patru luni, s-au întors mereu la muncă. „Dovada că condițiile lor de muncă nu erau atât de rele...”

Urssaf a obținut despăgubiri de 4,6 milioane de euro și 25.000 de euro cheltuieli de judecată. Această hotărâre este însoțită de o executare provizorie care obligă pârâții la plata chiar dacă fac recurs la hotărâre. Fondul de concedii al BTP obține, la rândul său, 125.000 de euro daune.

Sute de muncitori români devin victime ale angajatorilor din Olanda: „Patronii profită de persoanele vulnerabile, prost informate și care nu cunosc limba”

 

-------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH   

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6   

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel