Academicianul Emilian Popescu a murit marţi, la vârsta de 92 de ani

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
emilian_popescu
emilian_popescu

Agenţia Basilica a Patriarhiei Române a anunţat că academicianul Emilian Popescu a murit marţi, la vârsta de 92 de ani.

Emilian Popescu s-a născut în data de 20 februarie 1928, în localitatea Orleşti, Vâlcea. A urmat Seminarul Teologic "Sfântul Nicolae" din Râmnicu Vâlcea (1940-1947), Facultatea de Filologie din Bucureşti - Secţia limbi clasice (1948-1952) şi Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. În 1955 a susţinut teza de licenţă despre Sfântul Grigorie Palama, alcătuită sub îndrumarea Părintelui Dumitru Stăniloae.

A fost preparator şi asistent la Institutul de Istorie din Bucureşti (1952-1956), cercetător, apoi cercetător principal la Institutul de Arheologie al Academiei (1956-1978), profesor titular la catedra de Bizantinologie de la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (de la 1 februarie 1978). A participat la congrese şi simpozioane internaţionale de epigrafie şi istorie, precum şi la a şasea Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Vancouver, 1983). În anul 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria G - "Cultele".

În anul 2006 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Trei ani mai târziu, în 2009, Patriarh BOR, Daniel, i-a acordat Crucea Patriarhală "pentru eforturile depuse în lucrarea de traducere şi promovare a lucrărilor Sfinţilor Părinţi ai Bisericii lui Hristos". În anul 2018, a primit Ordinul Sfântul Andrei pentru întreaga activitate desfăşurată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel