2020, cel mai rău an din istoria turismului

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

În 2020, turismul mondial a înregistrat cel mai negru an, cu o scădere de 74%, potrivit celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Turismului. Destinațiile din întreaga lume au primit cu 1 miliard mai puțini turiști în 2020 decât anul anterior, din cauza unei scăderi fără precedent a cererii și a restricțiilor de călătorie pe scară largă. Comparativ, declinul înregistrat în timpul crizei economice mondiale din 2009 a fost de 4%.

Potrivit celui mai recent Barometru Mondial al Turismului al OMT, prăbușirea călătoriilor internaționale reprezintă o pierdere estimată de 1,3 trilioane de dolari SUA, cifră care este de unsprezece ori mai mare decât pierderile înregistrate în timpul crizei economice mondiale din 2009. Criza a pus în pericol între 100 și 120 de milioane de locuri de muncă directe în turism, multe dintre ele în companii mici și mijlocii, anunță untwo.org.

Ținând cont de evoluția constantă a pandemiei, multe țări reintroduc restricții mai stricte de călătorie. Măsurile includ testarea obligatorie, carantina iar, în unele cazuri, închiderea completă a frontierelor, ceea ce face dificilă reluarea călătoriilor internaționale.

Pe termen mai lung, majoritatea experților nu prevăd o revenire la nivelurile pre-pandemice înainte de 2023. În fapt, 43% dintre respondenți indică 2023, în timp ce 41% consideră că nivelurile din 2019 nu vor fi recuperate decât în 2024 sau chiar mai târziu. Scenariile extinse ale OMT pentru 2021-2024 indică faptul că în turismul internațional revenirea la nivelul din 2019 ar putea dura între doi ani și jumătate și patru ani.

Asia și Pacific, prima regiune care a suferit efectele pandemiei și una dintre cele cu cele mai stricte restricții de călătorie, a înregistrat cea mai mare scădere a turiștilor cu 84%, în 2020, adică cu 300 de milioane mai puțin. Orientul Mijlociu și Africa au înregistrat o scădere de 75%. Europa a înregistrat o scădere cu 70% a numărului turiștilor, în ciuda unei reveniri mici și scurte în vara anului 2020. Regiunea a suferit cea mai mare scădere în termeni absoluți, cu o scădere de peste 500 de milioane de turiști în 2020. America a înregistrat o scădere de 69% a sosirilor internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel