11 cazuri de infectare cu Omicron, în România. Ministrul Rafila: Pacienții au forme ușoare de boală

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că toți pacienții infectați cu tulpina Omicron au forme ușoare sau sunt asimptomatici, dar îndeamnă la prudență.

Alexandru Rafila spune că măsurile care se iau la frontieră sunt menite să frâneze răspîndirea virusului și că vaccinarea este esențială deoarece sporește șansele ca forma bolii să fie ușoară. În plus, din 20 decembrie, la intrarea în țară va fi obligatoriu formularul digital de localizare a pasagerilor.

„Cu siguranţă că e vorba de un contact necunoscut, o persoană infectată. După confirmarea primelor două cazuri (cu Omicron, n.r.), chiar eu spuneam că e foarte posibil să mai avem cazuri în România. Sunt şi în alte ţări europene. Gândiţi-vă la numărul mare de persoane care călătoresc dinspre Marea Britanie, unde această tulpină tinde să devină dominantă. Este clar că se va răspândi şi în România, la fel ca în alte ţări. Măsurile care se iau sunt de frânare, nu de impermeabilizare, dacă vreţi, a frontierelor, ci de întârziere a răspândirii acestei tulpini. În mod evident, vom avea şi noi îmbolnăviri cu transmitere în comunitate. Important este când se va întâmpla aceste lucru”, a explicat Rafila.

„Vedem că îmbolnăvirea afectează în bună măsură şi persoanele vaccinate, pentru că dintre cei infectaţi şi confirmaţi în România, aproape toţi au fost vaccinaţi. Dar evoluţia clinică a fost foarte bună în cazul acestor persoane. Au fost asimptomatici sau cu simptome minore, care au dispărut după una-două zile”, a specificat ministrul.

 

Bilanț România, 16 decembrie: 812 cazuri noi de Covid și 84 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

 

812 cazuri noi de Covid și 84 de decese la pacienți confirmați cu noul coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore, a anunțat joi Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Potrivit GCS, până joi, în România au fost înregistrate 1.796.230 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 10.696 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.721.785 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 812 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 22 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 207 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până joi, 58.019 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 84 de decese, dintre care 19 anterioare intervalului de referință, (39 bărbați și 45 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus. 

 

Din cei 84 de pacienți decedați, 72 erau nevaccinați și 12 vaccinați

 

Din totalul de 84 de pacienți decedați, 72 erau nevaccinați și 12 vaccinați. Cei 12 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 60-69 ani și peste 80 de ani. 11 dintre pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iar pentru un pacient nu au fost raportate comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 3.482. Dintre acestea, 600 sunt internate la ATI. Dintre cei 600 de pacienți internați la ATI, 53 au certificat care atestă vaccinarea. Din totalul pacienților internați, 75 sunt minori, 71 fiind internați în secții și 4 la ATI.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel