Ziua Limbii Române, sărbătorită în Italia de peste un milion de români. Ambasadele României și Republicii Moldova în Italia, eveniment comun

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Limba română, sărbătorită în Italia de peste un milion de persoane. Concursuri, concerte și campanii de promovare a lecturii în limba maternă s-au desfășurat la Roma  și nu numai.

Pe 31 august, Ziua Limbii Române este sărbătorită în fiecare an în România, Republica Moldova și în diaspora celor două țări. Italia găzduiește cea mai mare comunitate de români din străinătate: ultimele statistici vorbesc de 1.076.412 cetățeni români rezidenți, la care se adaugă aproximativ 130.000 de cetățeni moldoveni. Pentru a sărbători Ziua Limbii Române, Asociația "Satul Românesc" din Pavona, la periferia Romei, a organizat un festival dedicat limbii materne.

Un concurs cu 30 de concurenți din toată Italia, o campanie de donații cu peste 800 de volume în limba română, destinate comunității din Peninsulă, și șase zile de festivități: acestea sunt doar câteva dintre detaliile evenimentului "Zilele Limbii Române". Aceasta a fost prima ediție a evenimentului, care s-a încheiat duminică, 28 august, la Vila Fornarola din Pavona, cu un concert de muzică populară de excepție, cu artiști români și italieni.

Românii din diaspora italiană, premiați de Ziua Limbii Române

 


"Pentru cei care locuiesc departe de casă, Ziua Limbii Făcute este sărbătorită în fiecare zi, când spui o rugăciune dimineața, când îți mângâi copilul, când îi povestești despre copilăria ta la bunici, despre satul natal și chiar când pui pe masă un platou cu mâncare tradițională, făcută după rețeta mamei sau a bunicii tale. O sărbătorim de fiecare dată când deschidem o carte scrisă în limba noastră dulce. Nu ai cum să nu o iubești, oriunde te-ai afla, pentru că, vorbind-o, te simți ca acasă", se arată în textul câștigător, scris de poeta română Lăcrămioara Maricica Niță.

La secțiunea juniori, premiul a fost acordat lui Kevin (5 ani). În cadrul concursului, împărțit în două secțiuni (Adult și Junior), concurenții au participat trimițând o contribuție creativă (video, text desenat) care să răspundă la întrebarea "Ce înseamnă limba română pentru mine?".

La eveniment, organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar al județului Mureș - România și Cenaclul Literar Românesc din Roma, au participat reprezentanți ai instituțiilor diplomatice, ecleziastice, culturale și educaționale din cele două țări: Mariana Olteanu (consul la Consulatul General al României la Roma), care a adus salutul ambasadoarei Gabriela Dăncău, părintele Daniel Surubaru, din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, prof. dr. Sabin Gavril Pașcan (inspector școlar general al județului Mureș), prof. Dana Maria Bendris (directoarea Liceului 'Friedrich Schiller' din Târgu Mureș) și Valeriu Barbu (scriitor, Cenaclul de la Roma). Pe scenă au urcat artiști și poeți români și italieni, reuniți simbolic "sub cupola limbii române, în Orașul Etern", potrivit AskaNews.

„Este important ca părinții din Italia să-și învețe copiii limba lor“

 

"Limba română este o resursă prețioasă, o comoară care trebuie păstrată și transmisă mai departe generațiilor tinere, chiar dacă suntem departe de țara noastră. Este o legătură cu originile, de aceea este important ca părinții din Italia să-și învețe copiii limba lor", a fost mesajul transmis în timpul discursurilor care au emoționat publicul din sală.

O parte integrantă a evenimentului a fost campania "Cărțile în dar pentru copiii români din Italia", inițiată de Inspectoratul Școlar General al județului Mureș. Peste 800 de cărți de literatură română, italiană și internațională în limba română, dicționare și manuale au fost aduse la Pavona la Asociația Satul Românesc, care a început distribuirea către familiile conaționalilor din Capitală. Campania de donații de carte va continua și în următoarele săptămâni, în colaborare cu parohiile și asociațiile de români din Lazio.

Cele mai așteptate momente al evenimentului

 


Cel mai așteptat moment al zilei de duminică, 28 august, a fost concertul de muzică populară susținut de formația românească Emisfera și de Evandro Rossetti, acompaniat de fiul său Luca (voce și chitară). Cântece în limba română au fost recitate de Lăcrămioara Maricica Niță și Camelia Morda Baciu, scriitori români stabiliți în Italia, și de două reprezentante ale noilor generații, tinerele Irina Mitrof și Theodora Surubaru. Roberto Alessandrini, din partea grupului istoric Legio II Parthica Severiana Albana, a prezentat un discurs istoric interesant despre prezența dacilor în legiunea romană staționată în zona Albano.

Evandro Rossetti, născut la Roma din mamă româncă, este un cantautor cunoscut și apreciat în România. Medic dentist de profesie, a locuit în București în anii '70, unde a devenit unul dintre primii membri ai Cenaclului Flacăra, unul dintre cele mai importante cercuri culturale și artistice din Europa. Este autorul piesei "Cosma Răcoare", un cântec în limba română care a revoluționat muzica populară românească. În 2010, a lansat albumul "Cosma Răcoare și Alte Povestiri". Luca Rossetti, care a moștenit dragostea pentru România și pasiunea pentru muzică de la tatăl său, a colaborat la album la backing vocals. Spectacolul a fost prezentat de Lucia Ileana Pop, profesoară de limba română în Italia.

"Vreau să mulțumesc tuturor celor care au participat la eveniment și, în special, reprezentanților asociațiilor românești prezente, prietenilor și susținătorilor din Italia și România. Cred că un premiu simbolic merită comunitatea noastră, a românilor din Italia, formată din mari muncitori, din oameni care au mereu patria în suflet', a declarat organizatoarea Luciana Ludușan.

Ambasadele României și Republicii Moldova în Italia au sărbătorit  Ziua Limbii Române

 

Ambasada României și Ambasada Republicii Moldova în Italia au sărbătorit la 31 august, printr-un eveniment comun, Ziua Limbii Române.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Asociației Dacia și al Cenaclului Literar Român de la Roma, s-a bucurat de prezența scriitoarei Eugenia Bulat, care a prezentat volumul ”Călărașii și Renașterea națională. Mărturii. Evocări. Imagini”.

Scriitoarea a rememorat curajul și trăirile locuitorilor din raionul Călărași, ale căror mărturii sunt cuprinse în volumul prezentat și care prin eforturile lor au sprijinit revenirea la limba română și grafia latină, etape care au deschis calea către obținerea independenței Republicii Moldova.

În intervenția sa, ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, a arătat că Ziua Limbii Române, aniversată la aceeași dată atât în România cât și în Republica Moldova, reprezintă un prilej de prețuire a moștenirii lingvistice și culturale comune a celor două țări dar și a tuturor celor care cunosc, scriu, învață și vorbesc limba română, oriunde s-ar afla. „Ne-am dorit ca prin această acțiune comună să evidențiem legătura specială dintre România și Republica Moldova, unite de aceeași limbă, patrimoniu spiritual comun și un destin european împărtășit” a precizat ambasadorul român.

Totodată, a transmis felicitări tuturor cetățenilor Republicii Moldova pentru Ziua Națională recent aniversată, precum și pentru reușita istorică de a obține statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, reamintind sprijinul sincer și constant al României pentru parcursul european al țării, dar și pentru depășirea provocărilor cu care aceasta se confruntă ca urmare a impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Ambasadorul Rep. Moldova Anatolie Urecheanu a adresat felicitări numerosului public prezent, menționând însemnătatea deosebită a limbii române „care ne identifică și ne unește”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel