Zilele Filmului Românesc, la Casa del Cinema din Roma, 8-10 decembrie 2022. Program complet

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Evenimentul Zilele Filmului Românesc se va desfășura la Casa del Cinema din Roma,  în perioada 08-10 decembrie 2022. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile. 

În perioada 8-10 decembrie 2022, Ambasada României în Republica Italiană în colaborare cu Asociaţia Dacin Sara din Bucureşti, Centrul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti, Accademia di Romania in Roma şi ProEvent - Roma, cu susţinerea Băncii Transilvania, Carrefour România şi Digital World Printing - Roma, organizează Zilele Filmului Românesc la Casa del Cinema din Roma (Largo Marcello Mastroianni 1).

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României în italia, Ceremonia de deschidere a Zilelor Filmului Românesc de la Roma va avea loc joi, 8 decembrie 2022, ora 19:00, la Casa del Cinema din Roma (Largo Marcello Mastroianni 1), în prezenţa ministrului român al culturii, Lucian Romaşcanu.

Cu această ocazie, criticul şi istoricul de film Prof. univ. dr. Manuela CERNAT va susţine prelegerea cu titlul O retrospectivă asupra cinematografiei româneşti. Începând cu ora 19:30, în prezenţa regizorului Nae CARANFIL, va avea loc proiecţia filmului Restul e tăcere, urmată de o întâlnire a publicului cu regizorul român. Proiecţia filmelor va fi în limba română, cu subtitrare în italiană.

Zilele Filmului Românesc la Roma. Program:


Joi, 8 decembrie 2022

19.00 Ceremonia de deschidere

O retrospectivă asupra cinematografiei româneşti - prelegere susţinută de criticul şi istoricul de film Manuela CERNAT

19.30 Proiecţia filmului "Restul e tăcere" regizat de Nae Caranfil (Romania 2008) urmată de o sesiune Q&A cu regizorul român.
Participarea la ceremonia de deschidere şi la proiecţia filmului este liberă cu confirmarea participării la adresa de e-mail: [email protected].

Lungmetrajul "Restul e tăcere": "Restul e tăcere este un film despre facerea unui film. Filmul din film este rezultatul întâlnirii dintre doi visători, în Bucureştiul anului 1911. Grigore Ursaru este fiul în vârstă de 19 ani al unui cunoscut actor de comedie, care, dacă n-a putut să facă din Grig un actor de teatru, ar vrea să facă din el măcar un recuziter - orice, numai să nu intre în conflict direct cu augusta chemare a scenei. Dar Grig are alte chestii în cap: ÂŤVreau să arăt toate bătăliile exact aşa cum au fost, cu steagurile şi caii şi redutele care cad şi toţi eroii ăia care mor pentru ţara lor...Âť - chestii prea năvalnice, prea neastâmpărate şi prea zgomotoase ca să se împace foarte bine cu augusta chemare a scenei. E un inocent cu o viziune şi are nevoie de un păcătos cu bani, dar nu de unul oarecare. În epoca aceea, cinematograful era o vietate încă nedomesticită, ale cărei acţiuni nu puteau fi prevăzute, ci doar presimţite, ale cărei puteri abia începeau să fie măsurate de exploratori care nu o dată au sfârşit prost [...] Restul e tăcere e povestea a doi bărbaţi ÂŤmai mari decât viaţaÂť, care se iau la trântă cu ceva mai mare decât ei - himera incandescentă a nemuririi; refuză să-i dea drumul şi ard amândoi." (Andrei Gorzo, http://agenda.liternet.ro/)

Vineri, 9 decembrie 2022

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

18.30 Proiecţia filmului "Grindul Şacalilor" regizat de Napoleon Helmis (România 2021) urmată de o sesiune Q&A cu regizorul român.

Lungmetrajul "Grindul şacalilor": Toni şi Simina sunt două suflete singuratice care se întâlnesc în călătorii. Căile lor se încrucişează într-o parcare de supermarket, unde se conectează şi decid să-şi continue călătoria împreună. Grindul Şacalilor este un film-poveste de dragoste, plasat în timpul unei călătorii făcute împreună de doi oameni singuri. Toni şi Simina sunt singuri, ambii au peste 50 de ani. Toni, cărând o barcă cu pânze, şi Simina, pe bicicletă, se întâlnesc întâmplător într-o zonă pitorească a Munţilor Carpaţi. Aceştia decid să continue călătoria împreună, prin Delta Dunării. Toni îl vizitează pe prietenul său, Oake, un pescar care locuieşte într-un loc sălbatic, pe litoralul Mării Negre. Odată ajunşi acolo, Toni şi Simina se confruntă cu efectele depresiei lui Oake. Oake funcţionează ca un tip de test de turnesol, arătându-le ca trebuie să se schimbe dacă vor să rămână împreună.

21.00 Proiecţia filmului "Marocco" regizat de Emanuel Pârvu (România 2021) urmată de o sesiune Q&A cu regizorul român.

Lungmetrajul "Marocco": Cristi este într-o relaţie cu iubita lui Maria, la câţiva ani după moartea soţiei lui. Magda, fiica lui adolescentă şi iubitul ei, Iulian, sunt voluntari la un spital de oncologie pediatrică, unde merg o dată pe lună pentru a-i anima pe copiii bolnavi. Într-o zi, Magda îi oferă unei fetiţe bolnave lănţişorul primit cadou de la tatăl ei. Când Cristi refuză să o creadă pe Magda că, într-adevăr, adolescenta a oferit cadoul ei scump unui copil bolnav, totul se schimbă.

"Marocco este o poveste bazată pe fapte reale care mi s-au întâmplat mie în tinereţe. O poveste care a deviat destinul meu, o poveste care m-a urmărit foarte mulţi ani până când am realizat importanţa încrederii în iubire. Şi cum un simplu sentiment de vinovăţie pe care nu ştii să îl gestionezi poate schimba destinul tău, dar şi al altor persoane din viaţa ta. Cred ca este o poveste universală între părinţi şi copii, în care noţiunea de moralitate capătă toate tonurile de gri pe care cineva le poate găsi. Toate faţetele adevărului sunt explorate, până când spectatorul nu mai ştie exact cu cine să empatizeze, pe cine să înţeleagă şi de cine să îi fie milă." (Emanuel Pârvu).

Comedia "Două Lozuri", inspirată dintr-o nuvela de-ale lui Caragiale



Sâmbătă, 10 decembrie 2022

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

16.30 Proiecţia filmului "Două lozuri" regizat de Paul Negoescu (România 2016)

Lungmetrajul "Două lozuri": Comedia "Două Lozuri", inspirată dintr-o nuvela de-ale lui Caragiale, cu Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol în rolurile principale, se bucură de cel mai mare succes românesc în 2016. Pelicula, premiată cu menţiune specială din partea juriului Festivalului de Film de la Zurig, a fost denumită de presă italiană "voioşie de calitate". Filmul spune povestea a trei prieteni, care realizează că au pierdut biletul câştigător de loterie per care l-au avut. Începe astfel o aventură plină de situaţii comice, reflexii şi întâlniri cu personaje pe cât de bizare pe atât de comice.

18.30 Proiecţia filmului "Dincolo de calea ferată" regizat de Cătălin Mitulescu (România 2016) urmată de o sesiune Q&A cu regizorul român.

Lungmetrajul "Dincolo de calea ferată": În scenariul semnat de regizorul Cătălin Mitulescu, Radu se întoarce din Italia după o absenţă de un an şi îşi găseşte soţia schimbată. Ada Condeescu interpretează rolul tinerei soţii Monica. Cei doi petrec o noapte în care încearcă să se regăsească, după ce distanţa crease neîncredere între ei. Filmul este o coproducţie România-Italia-Suedia şi a avut premiera în 2016. În distribuţie apar Alexandru Potocean şi Ada Condeescu în rolurile principale, iar în alte roluri Luminiţa Erga, Dragoş Moştenescu, Mariana Danescu. Lungmetrajul ''Dincolo de calea ferată'' a primit menţiune specială la cea de-a 51-a ediţie a Festivalului de Film de la Karlovy Vary, în iulie 2016, iar critica de specialitate l-a numit un film artistic al emigranţilor români pe care experienţa europeană îi rupe de familie şi realităţile de-acasă.

21.00 Proiecţia documentarului "Nostalgia dictaturii" regizat de Marius Barna

Filmul documentar "Nostalgia dictaturii": La câteva decenii de la prăbuşirea sistemului comunist, nostalgia după fostul regim a ajuns la proporţii de neimaginat în aproape toate ţările foste comuniste europene. Documentarul Nostalgia Dictaturii nu se limitează doar la prezentarea acestui veritabil sindrom al "dorului de dictatură", ci, în paralel cu opiniile şi motivaţiile cetăţenilor obişnuiţi, trăitori în spaţiul fost comunist, avansează explicaţii ale cercetătorilor din diverse domenii, sociologi, psihologi, politologi, etologi etc., referitoare la motivaţiile intime ale unui asemenea sentiment paradoxal.

Ambasada României în Republica Italiană
Via Nicolo Tartaglia 36, 00197 Roma
Web: https://roma.mae.ro/ 
Facebook: https://www.facebook.com/roma.mae.romania 
Twitter: https://twitter.com/AmbasciataRO 

 

zilele-filmului-romanesc-la-roma-2022

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel