Zi însemnată în Calendarul Ortodox. Mulți români își serbează astăzi ziua numelui

Nicoleta Baciu / 26 aug 2020, 08:44 Salveaza PDF Comentarii
sfinti_natalia_adrian
sfinti_natalia_adrian

Credincioșii creștin ortodocși îi pomenesc miercuri, 26 august, pe doi soţi a căror poveste de dragoste una dintre cele mai frumoase din istorie. Este vorba despre Sfinții Adrian și Natalia, soț și soție. 

Este o sărbătoare a familiei și un prilej de a prăznui iubirea, unitatea, respectul şi bucuria. Tot de Sfinții Adrian și Natalia, se face pomenirea Sfinților douăzeci și trei de Mucenici care au fost chinuiți împreună cu Sfântul Adrian, Sfinților Mucenici Atic și Sisenie, Sfântului Cuvios Ivistion, Sfântului Mucenic Adrian, prințul, Sfântului Cuvios Ioasaf, fiul lui Avenir, împăratul Indiei, Sfântului Cuvios Titoe. 

Sfinții Adrian și Natalia au trăit în Nicomidia, în vremea împăratului Maximian. Adrian era păgân și pretor al Nicomidiei, iar Natalia era creștină. În timpul unei persecuții, văzând curajul și blândețea a 23 de bărbați creștini, Adrian, un tânăr de 28 de ani, a ales să devină creștin. Când împăratul a auzit cele petrecute, l-a întrebat pe Adrian: „Ti-ai ieşit din minţi?”. Pretorul Adrian i-a răspuns: „Nu, abia acum mi le-am aflat”. A fost aruncat în temniţă împreună cu ceilalţi bărbaţi creştini. Nu trecuseră decât treisprezece luni de la căsătoria lor. Când l-au torturat pe Adrian, Natalia a stat lângă el, întărindu-l în credinţă.

Înainte de a fi omorât, temnicerii i-au permis să meargă acasă şi să-şi ia rămas bun de la soţie şi familie. Natalia, când a văzut ca Adrian vine acasă, a încuiat uşa. Se temea că acesta a lepădat credinţa în Hristos şi pentru acest lucru a fost eliberat. Dar când a aflat scopul venirii sale, de îndată supărarea i s-a schimbat în bucurie. După ce si-a luat rămas bun, s-a întors împreună cu ea la temniţă. Pe drum ea l-a îndemnat sa nu se îngrijească de cele pământeşti, ci să cugete la bunătăţile cereşti. După torturi prelungite, împăratul a poruncit ca braţele şi picioarele mucenicilor să fie zdrobite cu ciocanul pe nicovală. In aceste chinuri si-au dat duhul Adrian si cei 23 de creştini. După câteva zile de la trecerea lor la cele veşnice, Natalia l-a văzut pe Adrian în vedenie şi acesta i-a descoperit că în curând va veni şi ea în lumina cerească. După ce timpul s-a împlinit conform celor vestite, Natalia şi-a dat duhul, alăturându-se soţului ei in împărăţia lui Dumnezeu.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy