Zelenski admite că Ucraina ar putea fi nevoită să recunoască realitatea şi să negocieze cu Putin

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ucraina ar putea fi nevoită să recunoască realitatea şi să iniţieze negocieri directe cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru oprirea războiului, a admis vineri preşedintele Volodimir Zelenski, în ceea ce pare a fi o schimbare de poziţie.

"Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu spun că eu şi oamenii mei suntem dornici să vorbim cu el, dar trebuie să admitem realitatea pe care o trăim", a afirmat Volodimir Zelenski în cursul discursului prin videoconferinţă rostit la un institut politic din Indonezia.

"Ceea ce am vrea de la această întâlnire, ne-am vrea vieţile înapoi, vrem să avem din nou viaţa unui stat suveran în cadrul propriului teritoriu", a adăugat Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei Reuters, afirmând însă că Rusia nu pare să fie pregătită pentru negocieri de pace serioase.

Declaraţiile lui Volodimir Zelenski par a fi o schimbare de poziţie, în contextul în care joi a denunţat iniţiativele privind negocieri de pace care în opinia sa ar avantaja Rusia.

Administraţia Volodimir Zelenski a acuzat Alianţa Nord-Atlantică de pasivitate în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina, lăudând în schimb mobilizarea Uniunii Europene. "Noi percepem NATO ca fiind o alianţă, ca o instituţie care stă de-o parte şi care nu face efectiv nimic", a afirmat miercuri ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Zelenski admite că Ucraina ar putea fi nevoită să negocieze cu Putin

 

Dmitro Kuleba a precizat că, înaintea lansării invaziei militare ruse, Ucraina considera NATO ca fiind o "putere", iar Uniunea Europeană drept o organizaţie care "exprima preocupări". "Dar războiul a adus căderea măştilor. Observăm decizii revoluţionare luate de Uniunea Europeană, decizii la care nu ne aşteptam", a subliniat Dmitro Kuleba, precizând că Ucraina are ca prioritate acum aderarea la Uniunea Europeană, deşi în Constituţia ucraineană sunt menţionate aspiraţiile "euro-atlantice".

Negocierile dintre Moscova şi Kiev pentru un armistiţiu general sunt în impas de câteva săptămâni din cauza intensificării atacurilor armatei ruse în estul şi sudul Ucrainei.

Administraţia Vladimir Putin a semnalat acum câteva zile că este pregătită să reia negocierile cu Ucraina, dar reprezentanţii Kievului au avertizat atunci că nu vor accepta să cedeze teritorii, potrivit Mediafax.

Zelenski către Occident: „Nu vă mai jucați” cu Rusia, puneți capăt războiului

 

Președintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să înceteze să se mai joace cu Rusia și să impună sancțiuni mai dure Moscovei pentru a pune capăt "războiului fără sens" din Ucraina, adăugând că țara sa va rămâne independentă, singura întrebare fiind cu ce preț, scrie Reuters.

Criticile lui Zelenski la adresa Occidentului s-au intensificat în ultimele zile, în timp ce Uniunea Europeană se îndreaptă încet spre un posibil embargou asupra petrolului rus, iar forțele ruse încearcă să încerce să încercuiască două orașe cheie din est, Sievierodonetsk și Lysychansk.

La trei luni de la invazia sa în Ucraina, Rusia a renunțat la asaltul asupra capitalei Kiev și încearcă să consolideze controlul asupra regiunii industriale Donbas din estul țării, unde a susținut o revoltă separatistă începând din 2014.

Bătălia pentru Sievierodonetsk și Lysychansk reprezintă un potențial punct de cotitură în război

 

 

Analiștii militari occidentali consideră că bătălia pentru Sievierodonetsk și Lysychansk reprezintă un potențial punct de cotitură în război, după o schimbare de momentum în favoarea Rusiei în urma capitulării garnizoanei ucrainene de la Mariupol, săptămâna trecută.

"Ucraina va fi întotdeauna un stat independent și nu se va rupe. Singura întrebare este ce preț va trebui să plătească poporul nostru pentru libertatea sa și ce preț va plăti Rusia pentru acest război fără sens împotriva noastră", a declarat Zelenski într-un discurs susținut joi seara târziu.

"Evenimentele catastrofale în desfășurare ar putea fi încă oprite dacă lumea ar trata situația din Ucraina ca și cum s-ar confrunta cu aceeași situație, dacă puterile nu s-ar juca cu Rusia, ci ar face cu adevărat presiuni pentru a pune capăt războiului."

Zelenski s-a plâns de dezacordul din cadrul UE cu privire la multe sancțiuni împotriva Rusiei și a întrebat de ce se permite unor națiuni să blocheze planul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel