Zeci de tone de mațe de porc cu doză triplă de antibiotic urmau să ajungă în supermarketuri. Au fost oprite în Portul Constanța

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Zeci de tone de mațe de porc, oprite în Portul Constanța. Produsele care au prea mult antibiotic, urmau să ajungă în supermarketuri
Zeci de tone de mațe de porc, oprite în Portul Constanța. Produsele care au prea mult antibiotic, urmau să ajungă în supermarketuri

Reprezentanții Autoritatății Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au respins la frontieră 20 de tone de intestine de porc sărate, provenite din China, care conţineau antibiotic de trei ori peste limita admisă. "Aceste 20 de tone de maţe puteau ajunge în nu ştiu câte mii de tone de cârnaţi pe masa a milioane de români", a precizat vicepreședintele ANSVSA. Toată cantitatea urmează să fie distrusă sau returnată furnizorului.

"Este vorba de 60 de tone de maţe care au ajuns în Constanţa, 40 de tone aveau un conţinut de antibiotic în limitele permise, iar 20 de tone înregistrau o depăşire de trei ori peste limită. Aceste 20 de tone de maţe puteau ajunge în nu ştiu câte mii de tone de cârnaţi pe masa a milioane de români", a spus vicepreşedintele instituţiei, Mihai Ponea, pentru Agerpres.

Porcii tratați cu antibiotic proveneau din Spania, iar mațele au fost trimise în China pentru curățare. Provenienţa porcilor trataţi cu antibiotic, respectiv cu chloramfenicol, este Spania, acolo fiind sacrificaţi porcii, iar ulterior maţele au fost trimise în China pentru curăţare şi sărare.

"Acestea au fost puse în butoaie şi au ajuns în România pentru comercializare în perioada Crăciunului în toate supermarketurile", a transmis vicepreşedintele ANSVSA. Potrivit sursei citate, rezistenţa microorganismelor la antibiotice a devenit extraordinar de îngrijorătoare.

"Ultimul raport de anul acesta făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată 30.000 de morţi din cauza prezenţei antibioticelor în alimente. Chloramfenicolul este un antibiotic extrem de puternic, cu un spectru foarte larg, fiind introdus în hrana animalelor", a explicat Mihai Ponea. Toată cantitatea de maţe a fost reţinută în PIF Constanţa, aceasta urmând să fie distrusă sau returnată furnizorului.

 

 

ANSVSA a retras de la comercializare toba de porc „Drag de România”. Nu consumați produsul dacă l-ați achiziționat

 

Societatea comercială Carrefour România a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului tobă de porc “Drag de România”, se menţionează într-o informare publicată sâmbătă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Procedura de retragere de la comercializare a fost decisă ca urmare a evidenţierii prezenţei Listeria monocytogenes, potrivit ANSVSA.

Retragerea de la comercializare se aplică produselor din lotul/DLC 007041021 / 18.11.2021, conform sursei. Persoanelor care deţin produse din acest lot li se recomandă să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat, se precizează în informarea ANSVSA.

Persoanele care au consumat produsul şi care prezintă febră simplă sau însoţită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul şi să raporteze acest consum, notează ANSVSA. Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum şi cele în vârstă, trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor simptome, deoarece ele pot indica listerioza, boala potenţial gravă, cu un timp de incubaţie de până la opt săptămâni, se menţionează în informarea ANSVSA. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel