Zeci de badante românce, exploatate de doi conaționali în Italia: erau obligate să le dea procent din salariu

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Zeci de badante românce, exploatate de doi conaționali în Italia: erau obligate să le dea procent din salariu / Foto: Unsplash
Zeci de badante românce, exploatate de doi conaționali în Italia: erau obligate să le dea procent din salariu / Foto: Unsplash

Doi români sunt acuzați de exploatarea mai multor badante în Varese, Italia. Aceștia nu le ofereau condiții bune în care să locuiască și le puneau să le plătească lunar câte-o taxă pentru a putea munci în continuare. 

 

Cercetările au început din fața gării de nord din Varese, cu camere de luat vederi și microfoane în funcțiune pentru a căuta mărturii despre un grup de îngrijitori români care sosiseră din țara lor la bordul unei dube.

Apoi, ancheta s-a declanșat cu constatările Brigăzii Mobile a orașului și ale carabinierilor din cadrul Unității de Inspecție a Muncii. Aceștia au confirmat suspiciunile privind o presupusă rețea de muncă ilegală, ceea ce a dus ulterior la cereri de punere sub acuzare a mai multor persoane, implicate în diferite moduri în afacerea cu badante la domiciliu.

 

Doi români implicați în rețeaua de muncă ilegală

 

După o achitare, o negociere și moartea uneia dintre persoanele cercetate, mai sunt două poziții în curs de soluționare într-un proces aflat în desfășurare la Tribunalul din Varese. Un bărbat de 68 de ani din Besnate (la data faptelor, asociat al administratorului uneia dintre firmele implicate în anchetă, trei în total) și o româncă de 48 de ani sunt acuzați de asociere infracțională și intermediere ilicită.

Românca ar fi participat la această răfuială prin punerea la dispoziție a unui apartament pentru badantele care nu puteau fi cazațe la domiciliile bătrânilor ce urmau să fie îngrijiți.

A urmat o lungă secvență de mărturii, culese în timpul audierii, privind condițiile de muncă la care erau supuse îngrijitoarele. Acestea nu aveau parte de concediu, pauză și nu aveau voie să pună întrebări despre contracte și drepturi. Mai mult, multe dintre badante erau nevoite să împartă un mic apartament cu alte câteva colege în care nu exista decât un singur pat. Astfel, vineri dimineață, în sala de judecată, cuvântul a fost dat unui anchetator de la brigada mobilă care a reconstituit originea anchetei.

 

Badantele erau amenințate și locuiau în codiții rele

 

"Îngrijitoarele se plângeau de amenințări și rele tratamente", a explicat martorul: "Cu un mandat de percheziție am intrat în biroul din Gavirate al cooperativei pentru care lucrau, apoi în alte birouri. Am confiscat un PC și diverse documente, apoi am percheziționat apartamentul în care dormeau badantele, pe Via Piave, în Varese".

O analiză a datelor colectate relevă o listă lungă de îngrijitori recrutați între 2009 și 2014. Numele lor, introduse în portalul Inps și în alte portaluri, nu se potrivesc. 'Toți erau necunoscuți', a precizat operatorul. De fapt, potrivit acuzării, cooperativa nu le-a prezentat femeilor contracte pe care să le semneze, ci le-a cerut o "taxă" de câteva sute de euro pentru a putea începe să lucreze la domiciliul uneia dintre familiile care căutau ajutor la domiciliu.

"Familiile", a adăugat martorul în concluzie, "cereau cooperativei să regularizeze poziția îngrijitoarelor, din punct de vedere contractual și al contribuțiilor, tocmai pentru că aceste femei nu aveau nimic în mână.”, conform presei străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel