Vladimir Putin îşi apără politica „suverană” şi denunţă „hegemonia” americană înainte de Adunarea Generală a ONU

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi că îşi va continua politica externă „suverană” şi a denunţat ambiţia de „hegemonie” americană, înainte de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, marcată anul acesta de ofensiva Moscovei în Ucraina, informează AFP.

Chiar dacă Rusia este reprezentată la New York de ministrul de externe Serghei Lavrov, niciun discurs al lui Vladimir Putin nu este prevăzut la Adunarea Generală a ONU anul acesta, în contextul intervenţiei ruse în Ucraina, condamnată pe scară largă în lume.

Însă, primind marţi la Moscova scrisorile de acreditare din partea unor ambasadori străini recent sosiţi, şeful statului rus a susţinut un discurs ce ar fi putut avea loc în cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, scrie AFP.

„Evoluţia spre multipolaritate se loveşte din păcate de rezistenţa celor care încearcă să-şi păstreze un rol hegemonic în treburile lumii şi să controleze totul: America Latină, Europa, Asia şi Africa”, a declarat Putin într-o aluzie voalată la Washington.

„Trebuie spus că cei care deţin hegemonia se descurcă destul de bine de ceva timp, dar acest lucru nu poate continua la nesfârşit. Nu este posibil”, a adăugat el.

 

Vladimir Putin: „Noi, Rusia, nu ne vom abate de la traiectoria noastră suverană”



„Noi, Rusia, nu ne vom abate de la traiectoria noastră suverană. În calitate de membru permanent la Consiliul de Securitate al ONU, avem intenţia să promovăm mai mult o agendă internaţională unificatoare (...) şi să contribuim la reglementarea unor grave crize regionale”, a subliniat preşedintele rus, care a lansat în februarie trupele sale asupra Ucrainei vecine.

„Plecând de la aceste principii va vorbi Rusia în deschiderea celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU”, a adăugat preşedintele rus.

Declaraţiile lui Putin se înscriu într-un context de criză deschisă între Rusia şi Occident, în special din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina.

În timpul unui summit regional asiatic de săptămâna trecută, Vladimir Putin a evocat „rolul în creştere al unor noi centre de putere”, precum China, India şi Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel