VIDEO viral cu un șofer de origine română, participant la protestul camionagiilor din Canada: "Mă duc acasă glorios ca Cezar"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Un șofer de origine română care participă la protestul camionagiilor din Canada a devenit viral pe rețelele de socializare, după ce i-a spus unui report independent că va pleca ultimul din fața Parlamentului canadian. Imagini senzaționale. 

Interviul cu Csaba Vizi, un șofer de origine română care participă la protestul pentru libertate al camionagiilor canadieni, a devenit viral pe rețelele de socializare. Imaginile sunt distribuite masiv în comunitățile de români din Canada și Statele Unite.

"Mă duc acasă glorios ca Cezar sau într-un sac de cadavre"

 

În înregistrarea publicată pe Youtube, șoferul afirmă că "va pleca ultimul" din fața Parlamentului canadian și spune că este acolo de opt zile și trei ore.  

"Mă duc acasă glorios ca Cezar sau într-un sac de cadavre", spune românul. 

Csaba Vizi menționează că este un maghiar născut în România și că vine din Windsor (Ontario). Șoferul cu origini românești spune că și-a pierdut locul de muncă și că este singurul din familie care muncește, așa că "nu există cale de întoarcere" și că va protesta până la capăt. 

Bărbatul spune că este împotriva certificatelor de vaccinare solicitate șoferilor de guvernul condus de Justin Trudeau, precizând că acestea "au distrus multe vieți și că mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă și speranța".

VIDEO

 

Sute de români, la protestele de amploare din Canada

 

Premierul canadian Justin Trudeau a afirmat miercuri că „blocajele” sunt „inacceptabile” şi au „un impact negativ asupra economiei canadiene”, în a 13-a zi a unei mişcări de contestare a măsurilor sanitare din ţară, notează AFP.

„Blocajele, manifestaţiile ilegale sunt inacceptabile” şi au „un impact negativ pentru comerţul nostru, producătorii noştri”, a deplâns şeful guvernului în faţa deputaţilor, în timp ce capitala Ottawa şi unele rute comerciale esenţiale sunt paralizate de mai multe zile.

„Trebuie să facem totul pentru a le pune capăt”, a insistat Justin Trudeau.

Numită iniţial „Convoiul libertăţii”, mişcarea viza la origine să protesteze faţă de decizia de a obliga, de la jumătatea lunii ianuarie, şoferii de camion să fie vaccinaţi pentru a trece frontiera dintre Canada şi Statele Unite, dar s-a transformat rapid într-o mişcare împotriva măsurilor sanitare în ansamblu şi împotriva guvernului.

La „Convoiul Libertăţii” iau parte câteva sute de români.

"Convoiul libertății", organizat și în Franța

 

"Convoiul libertății" va fi organizat și de șoferii de camioane din Franța. Astfel, camionagii amenință că vor bloca, vineri, Parisul, pe modelul din Canada.

"Convoiul libertății" va avea la bază modelul canadian și se va deplasa, vineri, în capitală pentru a protesta împotriva introducerii vaccinării. Miercuri sunt prevăzute plecări din Nisa, Perpignan și Bayonne. Potrivit publicației Le Figaro, primele convoaie au pornit deja la drum în dimineața zilei de miercuri, 9 februarie. O primă coloană de vehicule va pleca din Nisa pentru a ajunge vineri la Paris. Plecări similare vor avea loc în aceeași zi din Perpignan și Bayonne, apoi pe 10 din Brest și Quimper și pe 11 din Strasbourg, Lille, Cherbourg și Charleville-Mézières.

Pe grupul de Facebook "The Freedom Convoy", care numără peste 290.000 de membri, mesajele curg non-stop. "Sper că nu ne vor bloca înainte de Paris", se îngrijorează un șofer.

"Convoiul ăsta trebuie să-i sperie foarte tare. Nu ne vom da bătuți până vineri la Paris. Tărie și onoare !", comentează un altul Michelle. De la crearea sa, la 26 ianuarie, acest grup a adunat din ce în ce mai mulți abonați. Ea este inspirată de "Freedom Convoy" canadian, o mișcare de protest la care participă camionagii care refuză să accepte vaccinarea obligatorie pentru a trece granița americană și care blochează Ottawa de sâmbătă, 29 ianuarie, după ce a călătorit de la vest la est.

Sosire planificată la Paris

 

În Franța, mișcarea nu ar trebui să reunească doar camionagii, deoarece, spre deosebire de colegii canadieni, camionagii francezi nu sunt proprietarii vehiculelor lor. Astfel, aceștia vor afișa un logo cu două steaguri tricolore împletite deasupra inscripției "Le convoi de la liberté" (convoiul libertății). De duminică seara, o hartă cu diferitele trasee, punctele de alimentare și chiar de cazare, cum ar fi parcările publice sau supermarketurile, a fost actualizată în mod regulat.

"Cetățenii intenționează să își recupereze libertatea, drepturile fundamentale, respectarea referendumului, accesul necondiționat la sănătate, educație, cultură și respectarea valorilor esențiale ale Constituției noastre" și se opun "sacrificiului copiilor și tinerilor", proclamă comunicatul "Convoiului Franței", care organizează și coordonează diverse "convoaie ale libertății".

Canalul de Telegram are aproape 20.000 de abonați. Deocamdată nu a fost definit niciun loc de sosire la Paris, dar sosirea convoaielor ar trebui să coincidă cu manifestațiile împotriva certificatului verde organizat sâmbătă.

Mai multe surse din poliție, contactate de Le Figaro, au recunoscut că urmăresc "cu atenție" o mișcare "dezorganizată". "Dacă vor avea loc blocaje, evident că se vor lua măsuri. Așteptăm încă un feedback din partea serviciilor de informații teritoriale", spune un reprezentant al poliției franceze.

Ca dovadă a seriozității cu care sunt analizate aceste "convoaie ale libertății", aproximativ treizeci de manifestanți au fost arestați luni la periferia Parisului, relatează LCI. Au fost reținute mașini ale unor indivizi din mișcarea "vestelor galbene". Aceste persoane sunt cunoscute de poliție, iar unele dintre ele sunt supravegheate de mai multe luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel