VICTORIE pentru un român din Italia: a obținut ANULAREA sechestrului pus pe mașina cu numere românești

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Radu Masarie, un român stabilit la Cremona din anul 2002, a obținut în instanță anularea sechestrului administrativ pus pe mașina cu numere românești. Este primul caz de acest fel, după schimbarea Codului Rutier operată anul trecut în Italia. 

La un an de la schimbarea controversată a Codului rutier din Italia, care a generat un val de amenzi însoţite de sechestrarea mașinilor cu numere româneşti, un ieşean a reuşit să câştige în instanţă procesul intentat autorităţilor din Peninsulă, scrie hotnews.ro.

Zilele trecute, Tribunalul din Milano a decis anularea sechestrului administrativ în cazul automobilului, dând dreptate românului. Mai mult, judecătorii au condamnat Prefectura din Milano la plata cheltuielilor de judecată şi a taxelor aferente procesului. În luna martie, el obținuse o primă victorie în instanţă, prin restituirea talonului de circulaţie şi suspendarea sechestrului, în virtutea faptului că au fost aplicate măsuri "discriminatorii şi ilegitime".

"Judecătorul a decis următoarele: aprobarea recursului înaintat de noi, anularea procesului- verbal redactat de agenţi şi condamnarea Prefecturii la plata cheltuielilor de judecată precum şi a taxelor aferente. Am primit sentinţa favorabilă cu satisfacţie, aşteptăm şi depunerea motivaţiilor, care se face ulterior. În recurs, am susţinut că noile prevederi ale Codului Rutier, care au stat la baza sechestrului maşinii, sunt neconstituţionale şi încalcă dreptul de liberă circulaţie a persoanelor. Prin această sentinţă s-a creat un precedent și pentru alţi cetăţeni aflaţi în situaţii similare", a explicat pentru HotNews.ro avocatul Pier Francesco Uselli.

Radu Masarie - primul român care nu a acceptat să plătească amenda

 

Radu Masarie a fost primul român care nu a acceptat să plătească amenda, dar mai sunt cazuri ale unor români care au obţinut câştig de cauză în Tribunal.

"Au fost cazuri la Imola, la Bologna. În altele, a fost înaintat recurs şi se aşteaptă prima înfăţişare. Cu cât sunt mai multe sentinţe de acest fel, deci precedente, cu atât există mai multe posibilităţi ca modificările să ajungă în atenţia Curţii Constiţionale, pentru examinare. Este ceea ce am solicitat noi când am redactat recursul. După examinarea documentaţiei, Curtea ar putea delibera cu privire la declararea modificărilor ca fiind neconstituţionale. Ar fi un succes, dar efectele nu ar fi retroactive, deci cei care au plătit deja amenda nu îşi vor putea recupera automat banii", a explicat avocatul Doru Badea pentru HotNews.ro.

În 13 decembrie 2018, la Milano, Radu Masarie a fost oprit în trafic de poliţia stradală. I s-au cerut actele personale şi ale maşinii, iar agenţii i-au spus că trebuie să plătească amendă în formă redusă, de circa 500 de euro.

Între timp, românul a vorbit cu un avocat care l-a sfătuit să plătească amenda integrală, de 712 euro, cu titlu de cauţiune, fiind singura cale pentru a putea face recurs.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel