Verificări la persoanele care primesc ajutoare sociale. Sunt vizați și românii plecați în străinătate

Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Oficialii vor verifica toate persoanele fără venit care obțin indemnizații de la stat. Vor să-i identifice pe cei care, deși sunt apți de muncă, primesc bani de la stat.

Autoritățile anunță că sunt vizați de aceste controale și românii care sunt plecați în străinătate, dar beneficiază acasă, de diferite forme de sprijin.

În comuna Horgeşti, din Bacău, aproximativ 400 de locuitori primesc ajutor social. Printre ei şi Vasile Bosnea. Ia bani de la stat din 2002, când a acuzat probleme cardiace.

Reporter: Câţi bani primiţi de la stat?
Vasile Bosnea: Două milioane jumate (250 de lei).
Reporter: La ce vă ajung banii ăştia?
Vasile Bosnea: Uite, am televizorul de plătit. Trebuie să te mai uiţi la un televizor. Lumina de plătit.
Reporter: Puteţi munci.
Vasile Bosnea: Nu, că sunt cu inima.

 

170.000 de persoane care beneficiază de ajutor de la stat

 

În toată ţara sunt acum 170.000 de persoane care beneficiază de ajutor de la stat. Primesc lunar între 142 de lei şi echivalentul unui salariu minim pe economie. Dar mulţi beneficiari sunt apţi de muncă, spune ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„De cele mai multe ori, cei care au venitul minim garantat se încadrează şi pentru indemnizaţia pentru sprijinul familiei şi pentru sporurile şi beneficiile pe care statul le mai dă, încălzire sau alte situaţii de urgenţă. Ca atare, există exemple în care persoane care ar putea să muncească, ajung să beneficieze de mai multe astfel de avantaje”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii, potrivit Știrile PRO TV.

Verificările vor fi făcute de Inspecţia Socială, instituţie aflată în subordinea Ministerului Muncii.

„Va începe această analiză pentru a vedea dacă beneficiarii de venit minim garantat într-adevăr îndeplinesc condiţiile de venit cerute de lege şi în acelaşi timp pentru menţinerea venitului minim garantat este important să vedem dacă nu sunt în situaţia de a respinge un loc de muncă”, a adăugat Turcan.

 

Verificările îi vizează inclusiv pe românii plecaţi la muncă în străinătate

 

Anchetele sociale ar putea dura între șase luni şi un an, a mai transmis ministrul Muncii.

Verificările îi vizează inclusiv pe românii plecaţi la muncă în străinătate, care nu mai au domiciliul în România, dar care beneficiază şi acum de diferite forme de sprijin. În cazul lor, ajutorul social va fi retras, dar vor putea opta pentru un loc de muncă oferit de stat.

 

[citeste si]

 


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy