Varză a la Cluj, o rețetă tradițională direct din Ardeal. Ai parte de gustul delicios de odinioară chiar la tine în bucătărie

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Varză a la Cluj, o rețetă tradițională direct din Ardeal. Ai parte de gustul delicios de odinioară chiar la tine în bucătărie
Varză a la Cluj, o rețetă tradițională direct din Ardeal. Ai parte de gustul delicios de odinioară chiar la tine în bucătărie

Varza a la Cluj este un preparat ardelenesc, tradiţional de mâncare pe care toată lumea îl iubește. Este delicios şi se gătește foarte ușor.  Chiar dacă durează puțin mai mult pregătirea ei, nu te speria. Este un preparat care se gătește singur! Iată rețeta pas cu pas!

Varza a la Cluj constă într-o combinație inedită de varză și carne. Preparatul tradițional este foarte aromat și sățios și poate fi consumat oricând. Cu această rețetă îți poți satisface pofta de mâncare ardelenească direct de la tine de acasă, sau îți poți surprinde musafirii prin cultura ta culinară vastă. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a face varză a la Cluj!

 

Varză a la Cluj - Ingrediente

 

- o varză murată mărișoară, tăiată mărunt

- 500 g carne tocată, amestec de vită și porc

- 100 g de șuncă afumată sau kaizer sau cârnați afumați

- 150 g orez

- 2 cepe

- 100 ml bulion de roșii

- 100 g smântâna

- 1 lingură de paprika dulce aromată

- 1 lingură de cimbru uscat

- 1 linguriță de chimen măcinat (opțional)

- 1 linguriță de mărar uscat sau semințe de mărar (opțional)

- ulei

- sare

- piper

 

Varză a la Cluj - Mod de preparare

 

Pasul 1. Mai întâi se va fierbe orezul într-o oală cu apă cu puţina sare. Apoi, ceapa se taie mărunt și se călește în puţin ulei. În aceeași oală, se va adăuga și carnea condimentată, când ceapa devine sticloasă. Se călește carnea împreună cu ceapa timp de 7-8 minute, amestecând frecvent, până când se deschide la culoare complet, apoi se oprește focul.

Pasul 2: Se toacă varza fâșii subțiri și se pune la călit într-o cratiță sau tigaie mare, încăpătoare. Varza se călește cam 15-20 de minute, pe foc mediu, amestecând deseori, până ce începe să se înmoaie.

Pasul 3. Odată ce varza acră a început să se înmoaie, se oprește focul și se condimentează varza cu piper măcinat după gust și mărar sau semințe de mărar (dacă se dorește). Sare nu punem, pentru că varza e deja sărată.

Pasul 4. Toate ingredientele de mai sus se vor așeza într-o tavă de cuptor, astfel: un strat de varză tocată, un strat de orez fiert, un strat de carne, încă un strat de orez și apoi încă unul de varză.

Pasul 5. Peste straturile de orez, carne și varză se va turna în continuare, bulionul. Tava se pune la cuptor pentru 30 de minute. Aproape de final, tava se scoate și se toarnă smântâna (cât de multă doriți), apoi Varza a la Cluj se mai lasă încă vreo 10 minute la cuptor. Se servește atât caldă, cât și rece. Poftă bună!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel